Diyarbakır'daki bir lisede öğrenim gören öğrencinin velisi, 40'ar dakikalık iki ders arasında 15 dakika teneffüs yerine, 80 dakika blok ders, ardından 15 dakika teneffüs uygulamasının öğrencileri olumsuz etkilediğini belirttikten sonra uygulamaya son verilmesi için girişimde bulundu.
İlgili makamlar tarafından talebinin karşılanmaması üzerine veli, blok ders uygulamasının öğrenci odaklı olmadığını ve bu uygulamaya son verilmesi gerektiğini savunarak KDK'ye başvuruda bulundu.
Başvuruyu inceleyen KDK, blok ders uygulamasına son verilmesi ve öğrenci merkezli bir programa geçilmesi yönünde Milli Eğitim Bakanlığına ile Diyarbakır Valiliğine tavsiyde bulundu.
Karara İlişkin Gerekçe
KDK'nin kararında, blok derslerin ortaöğretim kurumlarında öğrenci merkezli aktif öğrenme anlayışının uygulanmasını zorlaştırdığı belirtildi
Kararda, kapsamı ve dinlenme süresinin azlığı gibi hususlar dikkate alındığında blok ders uygulamasının talepler dışında sürekli hale getirilmesinin uygun olmadığı ifade edildi.
Eğitim ve öğretimin öğrenci odaklı bakış açısıyla sürdürülmesi gerektiği ifade edilen kararda, "Öğrencilerin dikkatini toplaması ve derslerin verimliliği açısından blok ders uygulamasının istisnai niteliği aşılarak sürekli hale getirilmesi ve başvuranın talebinin idare tarafından reddedilmesi hukuka aykırıdır" cümleleri yer aldı.