Boyun tutulması birçok insanın yaşadığı bir kas problemi olarak karşımıza çıkan bir durumdur. Genellikle ağır bir iş yapıldığında ya da sabah uyandığımızda ansızın beliren bu ağrılar, dayanılmaz bir şiddete ulaşabilir. Boyun tutulmasının neden olduğu ise insanlar tarafından merak edilen ve araştırılan bir konudur.
Boyun Tutulması Neden Olur?
Boyun tutulması, başın bir yöne doğru hareket ettirilirken ortaya çıkan ağrı ve zorluk hissi olarak tanımlanabilir. Gündelik hayatı zorlaştıran bu durum, inşalarda başka ağrılarla birlikte görülebilmektedir. Baş ağrısı, omuz ağrısı ve kol ağrısı gibi ağrılarla birlikte görülebilen boyun tutulması, kişilerin hayat kalitesini düşürebilir.
Boynu tutulan bir kişi başını yana çevirirken veya omzunun üzerinden arkaya bakarken tüm bedenini kullanmak zorunda kalabilir.
Boyun tutulmasının temel nedenlerinden biri, kas gerilmesi veya yumuşak doku burkulmasıdır. Özellikle levator skapula kasları, boynun servikal omurgasını arka ve yan tarafta bulunan omuz ile birleştirir. Levator skapula kası, üçüncü ve dördüncü servikal sinirler tarafından kontrol edilir. Bu sinirlerdeki sorunlar, servikal omurga rahatsızlıklarından kaynaklanan boyun tutulmalarına neden olabilir.
Levator skapula kasının zarar görmesine neden olabilecek faktörler arasında uyku sırasında boynun ters bir konumda kalması, spor yaralanmaları, uzun süre boyun ile omuz arasında bir cismi taşıma, kötü duruş alışkanlıkları gibi durumlar sıralanabilir. Ayrıca, obezite durumunda boyun ve diğer bölgelerde tutulma ve ağrılara daha sık rastlanabilir, bu da obezite tedavisi düşünen bireylerde önemli bir motivasyon kaynağı olabilir.
Boyun tutulması, nadiren görülen durumlar haricinde, genellikle kazalardan hemen sonra değil, genellikle gün içinde aniden başlar. Nadir durumlarda, boyun tutulmasının altında yatan nedenler arasında servikal omurgayı etkileyen osteoartrit, romatoid artrit, boyun fıtığı, sinir sıkışması, fibromiyalji ve duygusal stres gibi durumlar bulunabilir. Menenjit ve bazı enfeksiyonlar da boyun ağrısına neden olabilir.
Boyun tutulmasının geçmediği ya da ağrıların şiddetlendiği durumlarda doktor veya uzman görüşe başvurmak gerekir.