Bulaşık makineleri, zamanla yemek ve deterjan kalıntılarının birikmesiyle kirlenebilir. Bu durum her ne kadar gözle görülmese de makinenin iç yapısına zarar verip yıkama kalitesini düşürebilir. Özellikle pompa veya iç kısmındaki deliklerin tıkanması, bulaşıkların tam anlamıyla temizlenmesini engelleyebilir. Bu yüzden, bulaşık makinesi temizliğinin düzenli olarak yapılması, cihazın ömrünü uzatmak ve hijyen sağlamak için önemlidir. 

Tabak ve bardaklarda kalıntılar fark ediyorsanız, makinenizin iç temizliğini yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Belli aralıklarla bakım yaparak, bulaşık makinesinin performansını artırabilir ve kullanım süresini uzatabilirsiniz. Bulaşıkların temiz çıkması için makinenin iç yüzeylerinin de temiz kalması gerekir. 

Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır? Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?

İç Temizliği Nasıl Yapılmalı? 

Bulaşık makinelerinde sürekli su ve deterjan dolaşımı olduğundan dışarıdan bakıldığında temiz görünebilir. İç kaplamaları paslanmaz çelikten olan makinelerde parlaklık korunurken, makinenin görünmeyen kısımlarında kir birikebilir. Karbonat ve sirke gibi doğal malzemeler kullanarak bu kirleri temizlemek mümkündür. 

Zamanla, yiyecek artıkları makinenin kenar ve köşelerine yerleşebilir. Kullanılan deterjan veya suyun içerdiği klor seviyesine bağlı olarak da belirli bölgelerde kalıntılar oluşabilir. Bulaşık makinesi temizliğini en az ayda bir yapmanız önerilir. Sık kullanım söz konusuysa, daha sık temizlik yapmak yararlı olacaktır. Raflar, iç yüzeyler, pompa ve deterjan gözlerinin temizlenmesiyle makinenin verimi artırılabilir. 

Bulaşık Makinesini Temizlemek İçin Uygulanan Yöntemler Nelerdir? 

Bazı bulaşık deterjanları, makine temizliği özelliği taşısa da bu ürünler tek başına yeterli olmayabilir. Bulaşık makinesinin tam performans göstermesi için aşağıdaki adımlarla temizlik yapabilirsiniz: 

- Makinenin raflarını çıkarın ve bunları Arap sabunu gibi bir temizleyici ile silin. 

- Filtre kapağını açarak, varsa tıkanıklıkları temizleyin. Tıkanmış filtreler, su tahliyesinde sorun yaratabilir. 

- Pervaneleri çıkarıp, bir kürdan yardımıyla deliklerindeki kirleri temizleyin. Temizlik işlemi sonrası, pervaneleri yerine takmadan önce pompayı da süngerle silmeyi unutmayın. 

Son olarak, rafları ve pervaneyi yerine takıp makinenin içine temizlik malzemesi koyarak yüksek ısıda bir yıkama programı çalıştırabilirsiniz. Kapak çevresindeki lastiklerin de temizlenmesi hijyen açısından önemlidir. Deterjan haznesini de sünger yardımıyla temizlemeyi ihmal etmeyin. 

Hangi Temizlik Ürünleri Kullanılmalı? 

Bulaşık makinesinin etkili ve kolay temizlenebilmesi için doğru ürünlerin seçilmesi önemlidir. Karbonat ve sirke, yüzeylerdeki kirleri temizlerken parlaklık kazandıran doğal ürünlerdir. Karbonat, kirleri çözerken sirke, yüzeylerin temiz ve parlak görünmesini sağlar. 

Arap sabunu da özellikle raflar, deterjan gözleri ve pompanın temizliğinde kullanabileceğiniz bir üründür. Bulaşık makineleri için özel üretilen temizleyici ürünleri de kullanarak kolay ve etkili temizlik yapabilirsiniz. Bu ürünleri makinenin deterjan gözüne belirtilen miktarda koyarak bir yıkama programı çalıştırmanız yeterli olacaktır. Ancak bu ürünleri kullanıyor olsanız dahi, rafları ve lastik kısımları ayrıca silmenizi tavsiye ederiz.

Muhabir: Betül Demir