Çanakkale’de bulunan müze ve ören yerlerini bu yıl toplam 859 bin 624 turist ziyaret etti. Kültür ve Turizm İl Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale'nin kültür turizmi alanında önemli bir yer edindiğini belirterek, başta Troya Ören Yeri, Troya Müzesi, Assos, Apollon Smintheion ve Aleksandria Troas gibi tarihi bölgelerin, kentin turizm açısından en değerli varlıkları olduğunu vurguladı.
Esirgemez, bölgedeki turizm sektörünün önemli bir güç birliği içinde olduğunu ve bu alandaki çalışmaların kent tanıtımına büyük katkı sağladığını söyledi. Ayrıca, şehitlikler ve tarihi alanlar ile Gelibolu Yarımadası'nın da ziyaretçi akışının yoğun olduğu yerler arasında yer aldığına dikkat çekti.
Çanakkale'nin Öne Çıkan Ziyaretçi Sayıları
Bu yılın öne çıkan verileri arasında Apollon Smintheion Ören Yeri'nin 17 bin 261, Troya Ören Yeri'nin 349 bin 577, Assos Ören Yeri'nin 221 bin 872, Aleksandria Troas'ın 22 bin 631, Troya Müzesi'nin ise 248 bin 283 ziyaretçiye ev sahipliği yaptığı belirtildi. Çanakkale'nin müze ve ören yerleri, turizmdeki önemli artışı gösteren bir diğer örnek oldu.
Konaklama Sektöründe Büyüme
Konaklama sektörü de dikkat çekerken, 2024 yılı itibarıyla toplam 1 milyon 124 bin 615 kişi kentteki tesislerde konakladı. Yabancı turistlerin büyük kısmını Romanya, Bulgaristan, Tayvan, ABD ve Rusya gibi ülkelerden gelenler oluşturdu. Çanakkale'deki konaklama tesis sayısının 716 olduğu, ayrıca turizm işletme belgeli 237 tesisin faaliyet gösterdiği ifade edildi. Esirgemez, kentteki doğal alanların korunmasına da özen gösterildiğini, 150 bin hektarlık doğal sit alanı ve 72 bin 726 hektarlık özel çevre koruma bölgesiyle bu zenginliğin sürdürüldüğünü belirtti.
Kruvaziyer Turizminde Artış
Bunun yanı sıra, yılbaşından 20 Aralık'a kadar Çanakkale'yi ziyaret eden kruvaziyer gemisi sayısının 31'e ulaştığı, toplam 20 bin 780 turistin geldiği bildirildi. Bu rakamın yıl sonuna kadar 33 kruvaziyer gemisiyle 22 bin 640'a çıkması bekleniyor.