Ocak ayı itibarıyla ChatGPT, her gün 13 milyon tekil ziyaretçiye ulaşarak bir tüketici uygulamasının en hızlı büyüyen kullanıcı tabanı rekorunu kırdı.Bu patlama yılı boyunca ChatGPT, iyi bir arayüzün gücünü ve abartılı reklamın tehlikelerini ortaya çıkardı ve yeni bir dizi insan davranışının tohumlarını ekti.
ChatGPT gibi üretken yapay zeka sistemleri yaygınlaşıyor. ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden bu yana sunumlarda, konuşmalarda ve makalelerde yapay zekâdan biraz bahsetmek zorunlu görünüyordu. Bugün OpenAI, her hafta 100 milyon kişinin ChatGPT kullandığını iddia ediyor.
İphone’dan Bu Yana En Büyük Platform
Evde ChatGPT ile etkileşime giren kişilerin yanı sıra, işletmelerde üst düzey yöneticilere kadar her seviyedeki çalışanlar AI chatbot'u kullanıyor. Teknolojide üretken yapay zekâ, 2007'de piyasaya sürülen iPhone'dan bu yana en büyük platform olarak adlandırılıyor.
Tüm büyük oyuncular yapay zeka üzerine bahis oynuyor ve yapay zeka girişimlerinde girişim finansmanı hızla artıyor. Aynı zamanda yıl boyunca ChatGPT, dezenformasyon, dolandırıcılık, fikri mülkiyet sorunları ve ayrımcılık gibi birçok endişeyi dile getirdi.
Chatgpt'nin İlk Yılından Dersler
ChatGPT'nin başarısı her şeyden önce iyi bir arayüzün gücünden bahsediyor. Yapay zeka, Spotify'dan Netflix'e, Facebook'tan Google Haritalar'a kadar on yılı aşkın süredir sayısız günlük ürünün bir parçası.
ChatGPT'ye güç veren yapay zeka modeli olan GPT'nin ilk sürümü 2018 yılına kadar uzanıyor. Hatta OpenAI'nin DALL-E gibi diğer ürünleri bile ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden hemen sonra yarattığı etkiyi yaratmadı.
ChatGPT'nin olağanüstü başarısı, kullanıcı arayüzlerinin Macintosh'tan web tarayıcılarına ve iPhone'a kadar teknolojinin yaygın şekilde benimsenmesine yol açtığını bir kez daha gösteriyor.
Aynı zamanda, teknolojinin temel güçlü yanlarından biri olan ikna edici bir dil üretmesi, onu yanlış veya yanıltıcı bilgi üretmeye çok uygun hale getiriyor. ChatGPT ve diğer üretken yapay zekâ sistemleri, suçluların ve propagandacıların insanların zayıf noktalarından faydalanmasını kolaylaştırıyor.
Teknolojinin sahtekârlığı ve yanlış bilgiyi artırma potansiyeli, yapay zekâyı düzenlemenin temel gerekçelerinden biridir. Üretken yapay zekânın gerçek vaatleri ve tehlikeleri arasında, teknoloji aynı zamanda abartılı gücün gücüne dair başka bir vaka çalışması da sağladı. Bu yıl, yapay zekânın toplumu her yönüyle nasıl dönüştüreceğine ve teknolojinin yayılmasının nasıl kaçınılmaz olduğuna dair makale sıkıntısı yaşanmadı.
Gelecekte Neler Olabilir?
Yapay zekâ baraj kapakları 2023'te açıldı ancak gelecek yıl bir yavaşlama getirebilir. Yapay zeka geliştirmenin teknik sınırlamaları karşılaması ve çip üretimi ve sunucu kapasitesi gibi altyapı engelleriyle karşılaşması muhtemeldir.
Bu yavaşlama, hem ChatGPT kullanımının sosyal olarak kabul edilebilir olduğu zaman ve nerede olduğu gibi görgü kuralları açısından hem de ChatGPT'nin en yararlı olduğu zaman ve nerede olduğu gibi etkililik açısından insan davranışındaki normların oluşmasına yer açmalıdır.
ChatGPT ve diğer üretken yapay zekâ sistemleri insanların iş akışlarına yerleşerek çalışanların bazı görevleri daha hızlı ve daha az hatayla tamamlamasına olanak tanıyacak. İnsanların bilgi için "google'lamayı" öğrenmesi gibi, insanların da üretken yapay zekâ araçlarıyla çalışmak için yeni uygulamalar öğrenmesi gerekecek.
Ancak 2024'ün görünümü tamamen pembe değil. Dünya genelinde seçimler için tarihi bir yıl olacak ve yapay zekâ tarafından üretilen içerik neredeyse kesinlikle kamuoyunu etkilemek ve bölünmeyi körüklemek için kullanılacak.
Meta, üretken yapay zekânın siyasi reklamcılıkta kullanımını yasaklamış olabilir ancak bu, ChatGPT ve benzeri araçların yanlış veya yanıltıcı içerik oluşturmak ve yaymak için kullanılmasını muhtemelen durduramayacaktır.
HABER MERKEZİ