Çin, yer kabuğundaki değişimleri izlemek amacıyla PIESAT-2 adlı yeni uydularını uzaya gönderdi. Xinhua'nın haberine göre, 4 adet uydu, Long March 2C roketiyle ülkenin kuzeybatısındaki Ciuçüen Uydu Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı.

Fırlatışın ardından, uydular planlanan yörünge konumlarına yerleşti. Bu görev, Long March roketleriyle gerçekleştirilen 544’üncü başarılı taşıma görevi olarak kaydedildi. Uydular, Interferometrik Sentetik Açıklık Radarı (InSAR) teknolojisiyle donatılmış olup, yer kabuğunun yüksek hassasiyetle haritalandırılmasını sağlıyor.

InSAR teknolojisi sayesinde, radar dalgaları ile yer kabuğundaki hareketler, birkaç santimetrelik doğrulukla tespit edilebiliyor. Bu teknoloji, depremler, volkanik patlamalar, buzulların hareketleri, toprak kaymaları ve yer çöküntülerinin neden olduğu deformasyonları incelemek için kullanılıyor.

Radyo Astronomi Nedir? Radyo Astronomi Nedir?

Çin, PIESAT-2 uyduları ile yer kabuğundaki değişimleri daha ayrıntılı şekilde izlemeyi amaçlıyor. Bu uydular, Çin'in Mart 2023'te uzaya gönderdiği ilk grup PIESAT-1 uydularının devamı olarak göreve başladı.

Kaynak: AA