Çin’in mart ayı dış ticaret verileri, küresel ticaret geriliminin gölgesinde ihracatın önemli ölçüde arttığını gösterdi. İhracat, yüzde 12,4’lük sıçramayla 313,9 milyar dolara ulaşırken, ithalat tarafında ise yüzde 4,3’lük düşüşle 211,3 milyar dolarlık hacim kaydedildi.
İhracattaki bu yükselişte, ABD’nin ek gümrük vergileri uygulayacağına dair beklentilerin tetiklediği ön sevkiyatların etkili olduğu belirtildi. Çin Gümrükler Genel İdaresi tarafından paylaşılan verilere göre, Mart 2025’teki ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre çift haneli artışla dikkat çekti.
İthalat ise aynı dönemde düşüş trendine girdi ve Çin’in dış ticaret fazlası 102,6 milyar dolar olarak hesaplandı. Yılın ilk iki ayında ihracatta yüzde 2,3’lük artış görülürken, ithalat yüzde 8,4 oranında gerilemişti.
Uzmanlar, bu ani ihracat artışını, Çinli firmaların "ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarife hamleleri öncesinde ürün sevkiyatlarını hızlandırmasına" bağlıyor.
Trump’ın Gümrük Vergileri ve Çin’in Misillemeleri
ABD Başkanı Donald Trump, 1 Şubat’ta imzaladığı kararname ile Çin menşeli ürünlere yüzde 10’luk gümrük vergisi getirmiş ve bu uygulama 4 Şubat itibarıyla yürürlüğe girmişti. Takip eden süreçte, 4 Mart’ta yaptığı düzenlemeyle bu oranı yüzde 20’ye çıkarmıştı.
Bu gelişmelerin ardından Pekin, ABD’ye karşılık olarak bazı Amerikan ürünlerine ek gümrük vergileri getirerek misillemede bulunmuş ve Amerikan şirketlerine çeşitli kısıtlamalar uygulamıştı.
Trump, 2 Nisan’da yaptığı açıklamada ise “karşılıklı tarifeler” kapsamında Çin’e yönelik yüzde 34’lük ek gümrük vergisi getireceğini duyurdu. Çin cephesi ise bu karara karşılık olarak aynı oranda tarife uygulayacağını ilan etti.
Başkan Trump, Çin’in yüzde 34’lük tarife misillemesini geri çekmemesi durumunda, bu kez yüzde 50 ek vergi getirme tehdidinde bulundu. Bu tehdit de yanıtsız kalmadı. Çin, Trump’ın açıklamalarına karşılık olarak ABD'den ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergisini yüzde 84'e yükselttiğini açıkladı.
Tarife savaşında tansiyon giderek yükselirken, sonunda ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük vergileri yüzde 145’e, Çin’in ABD’ye karşı uyguladığı vergiler ise yüzde 125’e kadar çıktı.
ABD yönetimi, diğer ülkelerle olan tarife anlaşmazlıklarında 90 günlük bir erteleme süreci tanıdı ancak Çin’e yönelik tarifeleri uygulamaya koydu.
Trump, son olarak yaptığı açıklamada, “Çin’e yönelik yüzde 125, diğer ülkelere karşı uygulanan yüzde 10 ek vergilerden bazı teknolojik ürünlerin muaf tutulacağını” duyurdu. Muafiyet kapsamında akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, sabit diskler, işlemciler ve çipler yer aldı.