Uluslararası medya organlarında yer alan haberlere göre, Çin yönetimi, araba üreticilerine gelişmiş elektrikli araç teknolojilerinin yurt içinde tutulması amacıyla "Teknolojiyi dışarı çıkarmayın, gittiğiniz ülkede montaj yapın" uyarısında bulundu.

AB'de Gelecek Yıl Dört Araçtan Biri Elektrikli Olacak AB'de Gelecek Yıl Dört Araçtan Biri Elektrikli Olacak

Bu uyarının, BYD ve Chery gibi otomobil üreticilerinin İspanya'dan Tayland'a, Macaristan'dan Türkiye'ye kadar çok sayıda ülkede üretim tesisi açma hedeflerine yöneldiği bir dönemde gelmesi dikkatlerden kaçmadı.

Çin hükümeti, ayrıca Türkiye'ye fabrika açmak isteyen otomobil üreticilerinin, öncelikle Çin'in elektrikli araç sektörünü denetlemekle görevli olan Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığına ve Türkiye'deki Çin Büyükelçiliğine gerekli bilgileri vermesini talep etti.

Çinli Otomobil Devi BYD, Türkiye’de Fabrika Açmaktan Vazgeçmedi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üzerinden ulaşılan bilgilere göre, halihazırda BYD ve Chery ile Türkiye'de fabrika yatırımları için yürütülen görüşme ve çalışmalarda herhangi bir olumsuzluk öngörülmüyor.

Bakanlık, BYD ile 8 Temmuz'da imzalanan anlaşma ile başlayan yatırım sürecinin problemsiz bir şekilde ilerlediğini ve diğer Çinli şirketlerle de görüşüldüğünü bildirdi.

Batı Ülkelerinin Kısıtlamalarından Bunalan Çin, Yeni Üretim ve Pazar Yeri Arıyor

Batı ülkeleriyle iktisadi manada sıkıntı yaşayan Çin, Türkiye'deki pazar çeşitliliğini artırma ve bu pazarlardaki etkinliğini geliştirme stratejisiyle hareket ederek ticari ilişkilerini bir üst seviyeye çıkarmaya başlamıştı.

Bu çerçevede, temmuz ayında dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD şirketi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, Türkiye'de yatırıma ilişkin bir anlaşma metnine imzalar atılmıştı.

Söz konusu anlaşma kapsamında, BYD'nin Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araba üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik AR-GE merkezi kurması tahmin ediliyor.  

2026 bitiminde üretime geçmesi planlanan tesiste, 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam imkanı olacak.

BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika Üst Yöneticisi (CEO) Stella Li de konu hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sadece bir üretim tesisi yapmak için gelmediklerini belirterek, "Türkiye'yi geleceğin teknolojisinin merkezi, ardından inovasyon merkezi haline getirmek istiyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Türkiye'deki üretimin ayrıntılarına ilişkin bilgi veren Li, "Yani yaklaşık 8 ila 12 farklı model arasında bir üretim üzerinde konuşuyoruz. Bu yüzden burada daha fazla model üretebilme ve kendimizi burada yerelleştirebilme şansını yakalamak istiyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Kaynak: AA