Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, 2024’ün ilk 11 ayında denizlerde toplam 144 bin su ürünleri denetimi gerçekleştirdi. Bu kapsamda, mevzuata aykırı faaliyetlerde bulunanlara toplamda 55 milyon lira idari para cezası kesildi. 

Alınan bilgilere göre, Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğinde üretim hacmi, 2002 yılında 61 bin ton seviyesindeyken, 2023’te 556 bin 287 tona ulaştı. Öte yandan, 2022 yılı itibarıyla su ürünleri avcılığı 454 bin 59 ton olarak kaydedildi. 

Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliğinde dünya sıralamasında 16. basamakta yer alıyor. Avrupa ülkeleri arasında ise bu alanda ikinci sırada bulunan Türkiye, deniz ürünleri avcılığında ise Avrupa’da 4. sırada bulunuyor. 

Kesintisiz Denetim ve Sıkı Kontrol 

Su ürünleri üretimindeki artışla birlikte mevzuat düzenlemeleri ve denetimlerin kapsamı da genişledi. Bakanlık ekipleri, av sahalarından perakende satış noktalarına kadar tüm süreçleri 7 gün 24 saat esasına göre denetliyor. Karaya çıkış noktaları, taşıma güzergahları, işleme tesisleri, balık halleri ve soğuk hava depoları gibi alanlar düzenli olarak kontrol ediliyor. 

2023 yılında şimdiye kadar 139 bin 476 denetim gerçekleştiren ekipler, yasa dışı faaliyetlerde bulunanlara 37,7 milyon lira ceza uyguladı. Bu operasyonlarda 327 ton su ürünü, 22 balıkçı gemisi ve 2 bin 859 yasa dışı avlanma aracı ele geçirildi. Bu yılın 11 ayında yapılan denetimlerde ise 477 ton su ürünü, 41 balıkçı gemisi ve 1552 yasa dışı av ekipmanına el konuldu. 

Patates ve Soğan Ambalaj Ağırlığına Sınırlama Geliyor Patates ve Soğan Ambalaj Ağırlığına Sınırlama Geliyor

Hamsi Avcılığı Dijital Sistemle İzleniyor 

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, özellikle hamsi avcılığını daha sıkı şekilde kontrol altına aldı. 2024-2025 av sezonu için belirlenen 400 bin tonluk hamsi kotası, balıkçı gemilerine dijital ortamda dağıtıldı. Süreç tamamen elektronik olarak takip ediliyor ve Su Ürünleri Bilgi Sistemi üzerinden kare kodlu belgeler düzenleniyor. 

Denetim ekipleri, özellikle kota uygulanan hamsi avcılığına odaklanarak, karaya çıkış noktalarında ve satış süreçlerinde ürünlerin uygunluğunu titizlikle kontrol ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, su ürünleri denetimlerini aynı hassasiyetle sürdürmeye devam edeceğini açıkladı.

Kaynak: AA