Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu Güngör, akademik kitapların yanı sıra senaristlik ve basın müşavirliği gibi farklı alanlarda da deneyim kazandı. "Türk Tatar Halk İnançları" kitabının ardından şimdi de distopik bir romanla okurlarıyla buluşan yazar, bu yıl içinde planladığı iki akademik kitapla dikkat çekiyor.
Distopik Bir Evrende Geçen Eser
Romanın temel konusu, ülke vatandaşlığı, din, ırk ve kültür gibi temel değerlerin kaybolduğu distopik bir evrende geçiyor. Yazar, karakterlerin isim yerine numaralarla tanımlandığı bu distopyada insanların temel insan haklarından mahrum bir dünyayı kaleme aldı.
Deneyimlerinin Eser Üzerindeki Etkisi Bulunuyor
Eser üzerinde çalışırken önceki mesleki deneyimlerinin ve gözlemlerinin büyük etkisi olduğunu belirten Güngör, iletişim sektöründeki bakış açısının eserine farklı bir perspektif kattığını ifade etti. Kitabında insani yardımın aşamalarını ve gerekliliklerini ele aldığını söyleyen yazar, bu konudaki gözlemlerini eserine yansıttı.
Distopya Pasaportu'nun Anlamı
Güngör, eserine verdiği ismi "Distopya Pasaportu" ile açıklarken, kitabın üç aşamadan oluşması ve distopik bir evrende geçmesiyle bu ismin uyumlu olduğunu belirtti. Aynı zamanda kitabın çıkış tarihi olan 8 Ocak'tan bu yana gerçekleşen olaylarla kitabın adeta kendini gerçekleştirdiğine dikkat çekti.
Distopya Adı Altında Gerçeği Yazdı
Distopyaya yer vermesiyle ilgili konuşan Güngör, kitabında fantastik unsurlara değil gerçek yaşam olaylarına odaklandığını belirtti. Yazar, eserinde adım adım gerçek hayata doğru ilerleyen evrensel sorunları ele aldığını ifade ederek, "Gerçeği distopya adı altında yazdım, çünkü dünya bu gerçekliğe doğru ilerliyor" dedi.
Distopyayı Yaşamaya Hazır Mısınız?
Güngör, kitabının okuyucularını düşünmeye sevk ettiğini ve eseri okuyanların olaylara eskisi gibi bakamayacaklarını belirtti. Yazar, dünya düzeninin bu şekilde devam etmesi halinde, distopyanın adım adım gerçekleşebileceği uyarısında bulundu.
Betül Güngör, gelecek projeleri arasında ikinci kitabında iklim krizi ve sonuçları üzerine odaklanmayı düşündüğünü paylaştı. Ayrıca kitabının dijital bir platformda dizi olarak yayınlanmasını isteyen yazar, amacının popülerlik değil, kitabın mesajının daha geniş kitlelere ulaşması olduğunu vurguladı.