Yaz başında küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarıyla Doğu Karadeniz yaylalarına çıkan besiciler, son günlerde etkili olan kar nedeniyle yaylalardan dönüş yolculuğunu hızlandırdı.

Doğu Karadeniz yöresinde asırlardır süren yayla göçü geleneği bu yıl da sona eriyor. Her yıl havaların ısınmasıyla yaylalara giden besiciler, yaklaşık 4 ay hayvanlarını çayırlarda otlatma imkanı bulduktan sonra havaların soğumasıyla ilçe merkezleri ve köylerdeki evlerine dönüyor.

Yaylalarda kışın tüketecekleri çeşitli yiyecekleri de üreten besiciler, son günlerde sıcaklıkların hissedilir şekilde düşmesi ve kar yağışıyla dönüşlerini hızlandırdı.

Marella Discovery, 1773 Yolcusuyla Marmaris'e Ulaştı Marella Discovery, 1773 Yolcusuyla Marmaris'e Ulaştı

Yaylacılık Geleneğini Mustafa Türkmen Ölümsüzleştiriyor

Yayla dönüşünü şölene çeviren besiciler, rengarenk süsledikleri hayvanlarına zil takarken kendileri de yöresel kıyafetlerini giyerek başta kadınlar olmak üzere yer yer beyaza bürünmüş Doğu Karadeniz'in güzellikleri arasında evlerine yürüyor.

Yaylacılık geleneğini yıllardır sürdüren besicilerden biri olan Salih Usta’nın, Gatağacı Yaylası'ndan Şalpazarı'nın Sinlice köyüne dönüşünü, fotoğraf sanatçısı Mustafa Türkmen ölümsüzleştirdi.

Salih Usta ve ailesinin yaklaşık 12 kilometrelik göç yolculuğu yaptığını belirten Mustafa Türkmen, kendisinin de yıllardır yaylacıların bu göçünü fotoğraflayarak geleneği yaşatmaya çalıştığını aktardı.

Kaynak: AA