Kozmetik ve ilaç sanayide kullanılan defne yaprağı Türkiye'den Dünyaya yayılıyor. Türkiye'nin Dünya’nın defne yaprağı ihtiyacının yüzde 95’ini karşıladığı bildirildi. 

Samsun 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, 30 yıl önce ilçedeki ormanlardan tedarikçi firmalara göndermek için toplamaya başladığı defne yapraklarını gelir kapısı haline getirdiklerini belirterek, “Dünya defne ihtiyacının yüzde 95’ini Türkiye’den karşılıyor" dedi. 

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde kurulu defne yaprağı kurutma tesisi ile günde yaklaşık 1 ton yaş defne yaprağını kuruttuklarını kaydeden Hakkı Karaman, elek sistemi ile kurutulan yaprakların, ilçedeki kadınlar tarafından ayrıştırılıp firmaların ihtiyacına göre paketlendiğini söyleyerek, "Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği izinle orman köylüsüne izin alarak, bölgeden senede tapulu alanlar ve ormanlar dahil 200 tona yakın yaş defne yaprağı alımı yapıyoruz. Bunun da bölgeye yaklaşık olarak 6-7 milyon lira gibi bir girdisi oluyor. Bu ürün şu ana kadar bakanlığa ait olan ormanlardan temin edildiği için üretimle alakalı çalışmalar başlattık" bilgilerini verdi. 

Defne Fideleri Ücretsiz Dağıtılıyor 

İkinci El Araçlarda “6+6” Kuralı 6 Ay Uzatıldı İkinci El Araçlarda “6+6” Kuralı 6 Ay Uzatıldı

Defne tohumlarından ürettikleri fideleri vatandaşlara ücretsiz olarak dağıttıklarına dikkat çeken Karaman, "Bu yılki hedefimiz yaklaşık olarak 1 milyon adet defne fidanı dağıtmak. Dünya’nın defne ihtiyacının yüzde 95’ini Türkiye’den karşılanmakta. Fakat bunun üretimine çiftçimiz çok fazla yönelmiyor. Bu konuda da bilgilendirmeler yapılması lazım” tespitinde bulundu. 

Yaş Defne Yaprağı 35 TL

Defne yapraklarının kozmetik, ilaç, çay ve sabun gibi birçok ürünün hammaddesi olduğunu belirten Karaman, defne yaprağının daha çok ülke dışında kullanılan bir ürün olduğunu da belirterek şu anda yaş yaprağın 35, dallı olarak da 10 TL’den alındığını söyledi. 

Karaman çiftçilerin defne yaprağından büyük bir gelir elde ettiğini vurgulayarak, "Biz burada alım sonrası defne yapraklarını fırında sıcak hava ile kurutup işliyoruz. Daha sonra işçilerimiz yaprakları ayıklayarak firmaların istediği ölçülerde onları gönderiyoruz” açıklamalarını yaptı.

Kaynak: DHA