Depresyon, ekonomik bağlamda, iş döngüsünde büyük bir çöküşü ifade eden kriz durumu için kullanılır. Burada ekonomik depresyonu diğer olumsuz durumlardan ayıran temel unsur, kötüye gidişin sürekli bir hal almasıdır.

Söz konusu dönem, ekonominin işleyişinde geniş çaplı bir daralma ve birçok sektörde olumsuzlukların meydana gelmesine sebep olur. Oluşan iktisadi gerileme, hem tek tek şahısların hem de şirketlerin finansal sağlığı üzerinde derin bir iz bırakabilir.  

İşsizlik Problemi

Bir depresyon döneminde, işsizlik oranlarının hızlı bir şekilde yükselmesi sonucunda geçim sıkıntısı daha derinden hissedilebilir. Çalışanlar işlerini yitirirken, işletmeler de piyasa talebindeki düşüş ve finansal güçlükler sebebiyle zor günler geçirir. İşletmelerin iflasları, iktisadi krizlerin bir yansıması olarak çıkar.

Telegram’ın Geliri 1 Milyar Doları Aştı Telegram’ın Geliri 1 Milyar Doları Aştı

Borsaya Yansıması

Borsa piyasalarında meydana gelen büyük düşüşler, yatırımcıların varlıklarında ciddi bir kayba neden olabilir. Büyük düşüşler, piyasaya olan güvene hasar verir ve ekonomik istikrarsızlığı derinleştirir. Yatırımcıların ve tasarruf sahiplerinin piyasadan çekilmesi durumunda da ekonomik iyileşme süreci uzar.

Uluslararası Ticarete Yansıması  

Uluslararası ticaret ve sermaye hareketlerinde oluşan büyük daralmalar da depresyon döneminin bir diğer dikkat çeken özelliğidir. Devletlerin kendi aralarındaki güven ve ticaretin azalması küresel ekonomik ilişkilerde gerilemelere yol açar ve bu durum, uluslararası ekonomik sorunlar karşısında iş birliği kültürüne zarar verir.

Tüm bunlardan da anlaşılacağı gibi ekonomik depresyon hem bireysel hem ülke içinde ve dışında çeşitli olumsuz yansımaları olan bir durumdur. İster makro isterse mikro düzeyde olsun maruz kalan için ekonomik enflasyonun yıkıcılığı büyük olabilir. Bu nedenle de iktisadi enflasyona yakalanmamak için gerekli önlemlerin alınması ve koruyucu politikaların üretilmesi son derece mühimdir.

Muhabir: Utku Kabakcı