Geçen hafta emtia piyasasında Çin kaynaklı talep endişeleri nedeniyle genel olarak düşüşler görülürken, değerli metaller, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ve artan jeopolitik riskler sayesinde pozitif bir ayrışma gösterdi. 

Hafta boyunca emtia piyasasında genel olarak satış baskısı hâkimdi. 

Altın, haftayı yüzde 2,4’lük bir artışla 2 bin 721,4 dolardan tamamlarken, gümüş yüzde 8,2 değer kazanarak 33,71 dolara yükseldi. Platin yüzde 2,9, paladyum ise yüzde 1,8 artış kaydetti. 

Altının yükselmesinde, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve Orta Doğu'daki artan jeopolitik riskler etkili oldu. Yatırımcıların güvenli liman arayışına yönelmesi, altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketini destekledi. 

Dolar endeksi ve tahvil faizlerindeki artışa rağmen, altının yükselmesi dikkat çekti. Analistler, doların güçlenmesi ve tahvil faizlerinin artmasının altının maliyetini artırmasına karşın, jeopolitik risklerin yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendirdiğini belirtti. Ayrıca merkez bankalarının altın alımları da fiyatların yükselmesini destekledi. 

Londra Külçe Piyasası Birliği üyeleri, önümüzdeki yıl içinde altının yeni rekor seviyelere ulaşabileceği öngörüsünde bulundu. ABD’deki seçim belirsizliklerinin altın fiyatlarına destek verebileceği ifade edilirken, Çin'in beklenenden daha iyi gelen büyüme verileri de gümüş fiyatlarını destekledi. 

Dünya Bankasından Türkiye’ye 1,5 Milyar Dolarlık Yatırım Dünya Bankasından Türkiye’ye 1,5 Milyar Dolarlık Yatırım

Baz metal piyasasında ise geçen hafta bakır, alüminyum, kurşun, nikel ve çinko gibi metallerde önemli düşüşler yaşandı. Çin'deki talep endişeleri, bu düşüşlerde etkili oldu. Emlak sektöründe açıklanan teşvik paketinin beklentileri karşılamamasıyla, baz metal fiyatları geriledi. Analistler, teşvik adımlarının gayrimenkul sektörünü ne ölçüde iyileştireceğinin, ilerleyen dönemlerde açıklanacak verilerle netleşeceğini vurguladı. 

Petrolde Büyük Düşüşler Yaşandı 

Brent petrolün varil fiyatı geçen hafta yüzde 7,3 düşerken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz fiyatları yüzde 14,5 oranında geriledi. OPEC'in küresel petrol talebi tahminini aşağı yönlü revize etmesi, petrol fiyatlarındaki düşüşün temel nedenlerinden biri oldu. OPEC, küresel petrol talebinin bu yıl günlük 106 bin varil düşüşle 104 milyon 140 bin varil olacağını tahmin etti. 

Çin’in petrol talebinde beklenen artışın OPEC'in önceki tahminlerinden daha düşük olacağı beklentisi de fiyatlar üzerinde baskı yarattı. Aynı zamanda Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl küresel petrol arzının geçen yıla kıyasla artacağını öngördü ve bu durum arz yönlü endişeleri azaltarak fiyatları aşağı çekti. IEA, küresel petrol arzının bu yıl günlük 660 bin varil artarak 102 milyon 900 bin varile ulaşacağını tahmin ediyor. 

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği beklentisi, doğal gaz fiyatlarında sert düşüşlere yol açtı. 

Tarım Emtialarında Kahve Öne Çıktı 

Geçen hafta tarım emtialarında karışık bir seyir izlenirken, Chicago Ticaret Borsası'nda buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatlarında sırasıyla yüzde 4,3, yüzde 2,7 ve yüzde 3,5’lik düşüşler görüldü. Pirinç fiyatlarında ise yatay bir seyir izlendi. Şeker fiyatları yüzde 0,5, pamuk fiyatları ise yüzde 2 düşerken, kahve yüzde 1,4 artış gösterdi. Kakao fiyatları ise yüzde 4 geriledi. 

ABD'deki mısır ve soya fasulyesi üretimindeki rekor seviyelere ilişkin tahminler, arz fazlası nedeniyle fiyatların düşmesine yol açtı. Analistler, bu durumun çiftçileri finansal olarak zorlayabileceğini belirtti. 

Brezilya’da yağış miktarının ortalamanın altında kalması, kahve üretimine dair endişeleri artırarak fiyatların yükselmesine neden oldu. Hindistan'da ise muson yağmurlarının bol şeker hasadını destekleyeceği beklentisi ve Tayland’daki şeker üretiminin artacağı öngörüsü, şeker fiyatlarını aşağı çekti. Kakao üretiminin Fildişi Sahili’nde artacağı tahminleri ise kakao fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Kaynak: AA