TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç BloombergHT’de Sabah Raporu programında sadece faiz adımının enflasyonla mücadelenin yeterli olmayacağını söyledi. Altınsaç, “2 ay evveline kadar enflasyonla mücadelemizin biraz daha zorlaştığını düşünüyorum” dedi.
BloombergHT’de Sabah Raporu programına katılan TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, enflasyonla mücadelede gidişatın zorlaşmaya başladığını açıkladı.
Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, enflasyonla mücadelede önemli adımlar atılmasına rağmen enflasyon beklentilerinde yönün yukarıya yöneldiğine işaret ederek, “Bu kadar adım atılmasına rağmen 2 ay evveline kadar enflasyonla mücadelemizin biraz daha zorlaştığını düşünüyorum. Yıl sonu tahminleri yaklaşık 5’er puan yukarı çekiliyor. Daha önce enflasyon beklentilerinin yavaş yavaş çıpalanmaya başladığı bir döneme giriyorduk. Enflasyon yıl sonu tahminleri beklenti anketlerinde aşağı dönmeye başlamıştı. Ancak şimdi yukarıya dönmüş durumda. Buradaki küçük kazanımı kaybetmişiz gibi gözüküyor. Ben bunu önemsiyorum” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye Hangi Sarmala Girdi?
Asgari ücret zammının 2-3 ay içerisinde bu süreçte eriyeceğine dikkat çeken Gizem Öztok Altınsaç, “İşin kötüsü bunu tüketiciler de biliyor, bu asgari ücret zammı 2-3 ay sonra erimiş olacak. Yüksek fiyatlar diğer ülkelerde gördüğümüz gibi ekonomiyi yavaşlatmıyor. Türkiye’de henüz böyle yeterli bir davranış şekli oluşmuş değil. Herkes kendini koruma altına almaya çabalıyor. Zamlar da ücret ayarlamaları da belirgin bir şekilde gelince, kısa vadede bir gelir etkisiyle alım şiddetleniyor. Şu anda Türkiye bu sarmalın içerisinde ve üzülerek söylemeliyim ki bu sarmala daha da girdi” tespitini yaptı.
Mayısta Düşüş Başlayacak Ama!
Maliye politikası genelinde bir sıkılaştırmanın yapıldığından emin olmadığını belirten Altınsaç, “Siz para politikasında belli bir noktaya kadar sıkılaştırma yaptınız. Maliye politikasında, tam bir sıkılaştırma var mı? Emin değilim. Öyle de düşünmüyorum. Dolayısıyla yaptığınız şeyin bir kısmını maalesef ocak ayında bir kısmı silindi. Bu çok üzücü. Bir ay evveline göre enflasyonla mücadelemizi daha zorlu buluyorum. Evet, Mayıs - Haziran aylarından sonra bir düşüş gerçekleşecek. Hepimiz kademeli olarak bekliyoruz. Hatta böyle 2 ay boyunca yıllık enflasyonda 10’ar puan düşüş de görebiliriz. Ama yıl sonunda örneğin 43 ile çalışıyorsanız, bunu 50’ye çekmeniz gerekiyor. Yavaş yavaş piyasada da yukarı revizyonlar var” açıklamasında bulundu.
Altınsaç, önemli olanın enflasyonun yönü olduğuna vurgu yaparak “Burada önemli olan yön. Eğer siz yıl sonu tahminlerinizi yukarı yönlü revize etmeye başladıysanız enflasyonda gene cesaret kırıcı bir süreç var demektir” diye konuştu.
Asgari Ücrette Güncelleme Olur mu?
Enflasyonun agresif seyretmesi durumunda ücretlerde bir güncelleme yapılamasına ilişkin de Ekonomist Altınsaç, “Şu anda yıl ortasında bir düzeltme yapılmayacağı bilgisi piyasayla paylaşılıyor; ama yıl ortasına geldiğimizde, yüzde 15-20 bir düzeltme daha görürsek hiç birimiz şaşırmayız. Tabi beklentiyi yöneltmeye çalışan bir ekonomi yönetimi de var. Yapılacak bir düzeltmeye ben şaşırmam” şeklinde değerlendirmesini yaptı.
Merkez Bankası Pas Geçmemeli!
Altınsaç, Merkez Bankası’nın izleyeceği politikanın da çok önemli olduğunu söyleyerek, “Merkez Bankası’nın da ne yapacağı önemli. Ocak ayı toplantısının, pas geçilmemesi gereken bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Seviyeden bağımsız 150 baz artırır ya da 250 baz artırır. O önemli değil, yönü anlatma adına pas geçilmemesi gereken bir toplantı olacağını düşünüyorum. Yoksa sakın yanlış anlaşılmasın 1,5 puanlık veya 2,5 puanlık faiz artırımları bizim dünyamızı değiştirmiyor. Sadece böyle bir süreçte adım atmamış olmanın getireceği enflasyonla mücadelede, cesaret kırıcı vaziyeti ortadan kaldırmış oluyorsun. Bu açıdan ben Para Politikalar Kurulu toplantısını önemsiyorum. Yoksa seviye ile ilgili konuşmak bence şu anda pek anlamlı değil” ifadelerini kullandı.
Ne Yapmak Gerekiyor?
Faizin enflasyonla mücadelede artık bu işin tek bacağı olmadığını belirten Ekonomist Altınsaç, “Ne yapmak gerekiyor? Artık bence bu işin tek bacağı faiz değil. Gelen ücret zamlarının ardından bunu konuşuyoruz. Emekli aylıklarına da bir ayarlama - düzeltme gelecektir. Sonra ikramiyeler gelecek muhtemelen. Bunların hepsi parasal açıdan bir tür genişleme ve para politikasında faizle attığınız adımı maalesef bir kısmını siliyor. Bu da şu soruyu akla getiriyor. ‘Gene mi yük hane halkının üzerinde olacak?’ O da çok doğru bir tartışma bunu da haklı bir tartışma olarak görüyorum. Artık, biraz daha hızlı ve genele yayılmış bir iktisadi adım çerçevesinde ilerlenmesi gerekiyor. Yani bu konunun faizden çıktığını düşünüyorum. Sadece faiz adımı atmakla enflasyonla mücadelenin yeterli gelmeyeceğini düşünüyorum. Tam görüşüm bu” diyerek değerlendirmesini yaptı.