İtalyan araştırmacılar, Mısır’ın Giza Piramitleri’nin altında, yaklaşık 220 metre derinliğine kadar uzanan büyük bir yer altı yapısı keşfetti.
Pisa Üniversitesi’nden Corrado Malanga’nın liderliğindeki ekip, piramitlerin altındaki 8 silindirik yapıyı ve daha da derin bir alanda bulunan keşfedilmemiş oluşumları tespit etti.
Keşfin doğruluğu, bağımsız uzmanlar tarafından inceleniyor.
Derinlikteki Gizemli Yapılar
İtalyan araştırmacılar, Kahire’deki ünlü Giza Piramitleri'nin altındaki devasa bir yer altı yapısını keşfetti. Piramitlerden 10 kat daha büyük olduğu iddia edilen yapının, yaklaşık bin 220 metre derinliğe kadar uzandığı öne sürülüyor.
Pisa Üniversitesi’nden Corrado Malanga ve Strathclyde Üniversitesi’nden Mısırbilimci Armando Mei'nin liderliğindeki ekip, radar teknolojisiyle elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntülerle, piramitlerin 640 metre altındaki 8 dikey silindirik yapıyı ve 1.220 metre derinlikte tespit edilemeyen bazı oluşumları belirledi.
Çalışmanın, okyanus tabanı haritalamak için kullanılan sonar radar benzeri bir teknolojiyle yapıldığı belirtildi.
Eleştiriler ve Gelecek Adımlar
Keşif henüz bağımsız uzmanlar tarafından doğrulanmamış olsa da, araştırmanın sözcüsü Nicole Ciccolo, bu bulguların arkeolojik araştırmaların sınırlarını yeniden şekillendireceğini ifade etti. Ancak, Denver Üniversitesi'nden radar uzmanı Profesör Lawrence Conyers, mevcut teknolojinin bu kadar derine inebilmesinin mümkün olmadığını savunarak, yer altı şehir fikrinin fazla iddialı olduğunu söyledi.
Conyers, keşfin doğrulanması için daha fazla kazı yapılması gerektiğini ve verilerin bağımsız bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini belirtti.