Google, kullanıcıların verilerini toplayarak hizmetlerini kişiselleştiriyor ve reklamları daha hedefli hale getiriyor. Ancak, pek çok kişi bu verilerin nasıl kullanıldığını tam olarak bilmiyor ve gizlilik konusunda endişe taşıyor. Eğer siz de Google'ın verilerinizi kullanmasını istemiyorsanız, birkaç basit adımla gizliliğinizi koruyabilirsiniz. İşte Google uygulamalarında gizliliğinizi korumanın yolları:

Google Uygulamalarında Gizliliğinizi Korumak Için İpuçları Görsel 2

1. Pixel Takibini Kapatmak

Gelen e-postalarda yer alan, genellikle gözle görülmeyen 1x1 piksel boyutlarında olan takip pikseli, e-postayı gönderene hakkınızda bilgi verir. Bu takibi engellemek için Gmail ayarlarında "Bilinmeyen kaynaktan gelen resimleri görüntülemeden önce sor" seçeneğini aktif hale getirmeniz yeterli.

2. Konum Geçmişini Kapatmak

Google, telefonlarınızdan ve bilgisayarlarınızdan konum verilerinizi toplar. Eğer bu özelliğin kapalı olmasını istiyorsanız, Google Hesabınız üzerinden "Konum Geçmişi" kısmını devre dışı bırakabilirsiniz. Bu sayede Google'ın sizleri sürekli izleyip konum verilerinizi kaydetmesini engellemiş olursunuz.

3. Web ve Uygulama Etkinliğini Kapatmak

Google, web ve uygulama etkinliklerinizi toplayarak kişisel öneriler ve reklamlar sunar. Bunu kapatmak için "Web ve Uygulama Etkinliği" sekmesinden bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca, "Konuşma ve ses etkinliği" kutusunu da kaldırarak Google'ın sesli komutlarınızı dinlemesini engelleyebilirsiniz.

4. YouTube Geçmişini Kapatmak

YouTube, izlediğiniz videolara göre yeni öneriler sunar. Eğer bu öneri sisteminden rahatsızsanız, YouTube geçmişinizi kapatabilirsiniz. Böylece, Google sizin izlediğiniz videolara göre size içerik önerileri sunmayı durdurur.

Bilgisayarlı Görü Nedir? Bilgisayarlı Görü Nedir?

5. Reklam Kişiselleştirmeyi Kapatmak

Google, internet üzerindeki etkinliklerinizi takip ederek size daha kişiselleştirilmiş reklamlar sunar. Eğer bu reklamlardan kaçınmak istiyorsanız, "Reklam Kişiselleştirmeyi" kapatarak, reklamların sizinle ilgisi olmayan genel reklamlar haline gelmesini sağlayabilirsiniz.

6. Arama Kişiselleştirmeyi Kapatmak

Google aramalarınızı kişiselleştirir ve buna göre arama sonuçlarını optimize eder. Ancak, gizliliğinizi korumak adına arama geçmişinizi kapatabilirsiniz. Böylece Google, sizin arama alışkanlıklarınızı dikkate almaz.

7. Google Pay Geçmişini Kapatmak

Google Pay kullanarak yaptığınız ödemelerin geçmişi de Google tarafından kaydedilir. Eğer bu geçmişin kullanılmasını istemiyorsanız, Google Pay geçmişinizi devre dışı bırakabilirsiniz. Böylece ödeme geçmişiniz üzerinden size öneriler yapılmaz.

8. Profil Bilgilerinizin Görünmesini Kısıtlamak

Google, profil bilgilerinizin paylaşılmasını sağlar. Ancak, bu bilgilerin kimler tarafından görülebileceğini kontrol edebilirsiniz. "Hakkımda" sekmesinden, hangi bilgilerin kimler tarafından görüntülenebileceğini kısıtlayabilirsiniz.

9. Üçüncü Parti Uygulama Erişimlerini Kapatmak

Google hesabınıza bağlanan üçüncü parti uygulamalarınızın erişim izinlerini de kontrol etmeniz önemlidir. Artık kullanmadığınız veya güvensiz bulduğunuz uygulamaların erişim izinlerini "Google Hesabı" üzerinden kaldırabilirsiniz.

10. Google Ayarlarında “Paylaşılan Verileri Kullanarak Kişiselleştirme” Menüsünü Kapatmak

Google hesabınızda yer alan “Paylaşılan verileri kullanarak kişiselleştirme” bölümündeki tüm ayarları kapatabilirsiniz. Bu özellik, Google’ın sizin verilerinizi başkalarıyla paylaşarak kişiselleştirilmiş içerikler sunmasını engeller.

Google’ın sunduğu bu ayarları değiştirmek, verilerinizi daha güvenli hale getirebilir ve gizliliğinizi korumanıza yardımcı olabilir. Bu adımları takip ederek, çevrimiçi gizliliğinizi artırabilir ve Google’ın verilerinizi toplamasını sınırlayabilirsiniz.

Muhabir: Sibel Bay