Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ destekli risk analizi uygulaması sayesinde gümrük denetimlerinde daha yüksek verimlilik sağlandığını, bu sayede 2024'ün ilk 9 ayında yaklaşık 3 milyar liralık gelir kaybının önüne geçildiğini açıkladı. 

Ekonomik Kriz Nasıl Meydana Gelir? Ekonomik Kriz Nasıl Meydana Gelir?

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uluslararası ticarette daha rekabetçi hale gelmesi ve dış ticaret işlemlerinin en hızlı şekilde yapılabilmesi amacıyla tüm gümrük işlemlerinin risk analizine tabi tutulduğu belirtildi. Bu analizlerin, kaçakçılık faaliyetlerini engellerken, yasal ticaretin de hızla işlemesini sağladığı vurgulandı. 

Son dönemde hızla gelişen yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı risk analizleriyle, denetim süreçlerinin yeni bir boyuta taşındığına dikkat çekilen açıklamada, yasa dışı ticaretin önüne geçilmesi adına önemli adımlar atıldığı ifade edildi.  

Yapay zekâ ve ileri analitik modellemelerle yürütülen Veri Madenciliği Projesi sayesinde, büyük veri setleri analiz edilerek riskli alanların daha hızlı tespit edildiği, böylece kaçakçılıkla mücadelede önemli başarılar elde edildiği belirtildi. 

Açıklamada ayrıca, yasal ticaretin kesintisiz akışını sağlamak için diğer kamu kurumları ve anlaşmalı ülkelerden elde edilen verilerin de risk analizinde kullanıldığı aktarıldı. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

“Risk analiz çalışmalarımızla gümrük denetimlerinin etkinliğini artırdık. Yılın ilk 9 ayında ithal edilen ürünlerde yaklaşık 3 milyar liralık vergi kaybı ve eksik teminat bildirimini engelledik. Yapay zekâ ve ileri veri analitiği desteğiyle yasa dışı ticareti engellemeye, yasal ticareti ise daha hızlı hale getirmeye yönelik çalışmalarımız artarak devam etmektedir." 

Bu yeni uygulamalarla Ticaret Bakanlığı, hem ulusal ticaretin güvenliğini sağlarken hem de gümrüklerdeki iş süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.

Kaynak: AA