Hıçkırık, kasların ani ve istemsiz bir şekilde kasılmasıyla ortaya çıkar. Tıbbi olarak “singultus” olarak adlandırılmaktadır. Yaygın olarak hızlı yemek yendiğinde, karbonatlı içecekler içildiğinde, ani sıcak-soğuk değişimleri, hava yutmak, çok sıcak veya çok soğuk gıdalar tüketmek, reflü gibi faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Stres, kaygı ve diğer ani duygusal değişikliklerin diyaframı uyaran hormonların salınması da diyafram kaslarının kasılmasına sebep olabiliyor. Çoğunlukla müdahale edilmediği taktirde kendiliğinden geçiyor ancak bazı durumlarda ciddi rahatsızlıkların belirtisi de olabilir. Birkaç dakikadan uzun süren hıçkırık nöbetleri olduğunda bir uzmana başvurulması öneriliyor. Ayrıca kronikleşen hıçkırık, tedavi edilmezse günlük yaşantıyı oldukça kısıtlıyor. 

Hıçkırık her yaşta gözlemlenmektedir ancak bebeklerde yetişkin bireylerden daha sık rastlanan bir durumdur. Bunun sebebi midenin hızlı büyümesi ve hıçkırığa yol açan siniri uyarmasıdır. Yenidoğan bebeklerde en sık nedenlerden birisi de bebeğin aşırı beslenmesi, çok hızlı yemek yemesi veya çok fazla hava yutması olarak bilinmektedir. 

Sivilceler Yaşlanma Sürecinizi Yavaşlatabilir mi? Sivilceler Yaşlanma Sürecinizi Yavaşlatabilir mi?

Hıçkırık Nasıl Geçer?

Nefes egzersizleri yapmak, limon ısırmak, sirke içmek, su ile gargara yapmak, diyaframa hafif bir baskı uygulamak, soğuk su içmek gibi bazı yöntemler hıçkırığı geçirmekte etkili olabiliyor.
Uzmanlar 1 aydan fazla süren hıçkırık durumunda bir doktora başvurulması gerektiği konusunda uyarıyor. 

Muhabir: Ebrar Çelik