Hipokrat, antik Yunan'da yaşamış önemli tıp bilginlerinden biridir. "Tıbbın Babası" olarak isimlendirilen Hipokrat, MÖ 460-377 yılları arasında yaşamış ve tıp alanında köklü değişiklikler yapmıştır. Onun dönemine kadar tıp, büyük ölçüde batıl uygulamalara dayanıyordu. Fakat Hipokrat, hastalıkların doğaüstü nedenlerden ziyade doğal sebeplerden kaynaklandığını ileri sürmüş ve bu yaklaşımıyla şifa faaliyetlerinin bilimsel temele oturtulmasında önemli bir rol oynamıştır.
Hipokrat'ın tıp alanında yer eden yemini, geçmişten günümüze yenilenerek gelmiş ve meslek pratiğinde etik kuralları belirlemiştir. Günümüzde doktorların bu yemini ederek mesleklerine adım atmaları önemli kabul edilir.
Hipokrat Yenini, doktorların işlerini yaparken meslek onur ve etiğine aykırı davranmayacakları üzerine verdikleri bir sözdür. Metnin ilk halinin doğrudan Hipokrat ya da Hipokrat’ın tıp yaklaşımından etkilenen bir öğrencisi tarafından kaleme alındığı düşünülmektedir.
Hipokrat’ın çalışmaları, tıbbın sistematik bir bilim haline gelmesine ve modern tıp anlayışının temellerinin atılmasına büyük katkıda bulunduğu için söz konusu yemin de evrensel bir değer olarak kabul edilmektedir. Tıp öğrencileri tarafından mesleklerine başlamadan önce edilen yemin yaptıkları için ne kadar kıymetli ve ayrıcalıklı olduğunun bir göstergesidir.