Amerika Birleşik Devletleri’nde bir sağlık dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, son otuz yılda migren yaygınlığı sabit kalmasına rağmen, özellikle son 20 yılda günlük aktiviteler üzerindeki etkisi giderek kötüleşiyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, çevresel risk faktörlerinin bu durumu etkilediğini vurguladı. İklim değişikliklerinin migren hastalarının yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek günlük yaşamlarını sürdüremeyecek noktaya getirdiğine dikkat çekti.
Çevresel Faktörlerin Rolü
Yaklaşık 30 yıl boyunca ABD’de migrenli bireyler üzerinde yapılan 11 araştırmanın analizi, hava kirliliği, artan sıcaklıklar ve değişen atmosferik basıncın migren hastaları üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koydu. Dr. Dede, migren hastalarının bu küresel krizin etkisi altında yaşam kalitelerini korumak için yeni stratejiler geliştirmek zorunda kaldığını belirtti.
“Son otuz yılda migrenin yaygınlığında bir değişim yokken, günlük aktiviteler üzerindeki etkisinin giderek kötüleştiği görülüyor. Kötü hava kalitesi, acil servis başvurularıyla da ilişkilendiriliyor” diyen Dr. Dede, bu durumun hastaların iş ve okul hayatlarını aksattığını vurguladı.
Hava Değişiklikleri ve Beyin Kimyasalları
Aşırı hava olaylarının sıklığının artması, migren ataklarının sıklığını ve şiddetini artırabiliyor. Parlak gün ışığı, yüksek nem ve aşırı sıcak ya da soğuk, migren tetikleyicileri arasında yer alıyor. Hava kirliliğinin etkileri de tartışmalı olsa da, hava değişikliklerinin serotonin gibi kimyasalları etkileyerek migreni tetikleyebileceği düşünülüyor.
Önerilen Önlemler
Migren hastalarının olumsuz hava koşullarında alacakları bazı önlemler, olası atakları önlemeye yardımcı olabilir. Dede, şu önerilerde bulundu:
Hava durumu takip edilerek, tetikleyici faktörlerden kaçınılmalı.
Hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerden uzak durulmalı.
Yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli ve aşırı sıcak ortamlardan kaçınılmalı.
Baş ağrısı günlüğü tutarak hava koşullarıyla ilişkiyi anlamak faydalı olabilir.
Seyahat ve etkinlikler önceden hava koşullarına göre planlanmalı.
Düzenli Uyku ve Sağlıklı Beslenme
Dr. Dede, migrenle başa çıkmanın önemli yollarından birinin düzenli uyku ve sağlıklı beslenme olduğunu vurguladı. İşlenmiş gıdalardan, aşırı tuzlu ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak, uzun açlık sürelerinden uzak durmak önemli olduğunu belirten Dede, stres yönetimi için nefes egzersizleri, meditasyon, yoga ve düzenli fiziksel aktivite de migrenle başa çıkmada faydalı olacağını ifade etti.