Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlknur Özcan, ağız ve diş sağlığının yaşam kalitesini doğrudan etkilediğine dikkat çekerek, açıklamada ağız sağlığının sağlıklı yaşamın temel bir parçası olduğunu belirtti.

Ağız ve diş sağlığı, sadece dişleri korumakla kalmaz, aynı zamanda genel sağlık üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için ağız ve diş bakımına gereken özenin gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.

Erken Tanının Önemi

Ağızda oluşabilecek premalign lezyonların, kanserojen lezyonlara dönüşme riski taşıdığı için erken tanı için oldukça önemli. Prof. Dr. İlknur Özcan, bu konuda erken teşhisin, kanser gibi ciddi sağlık problemlerine yol açmadan önce hastalığın tedavi edilmesine yardımcı olabileceğini belirtti. Özcan, toplumda ağız sağlığına dair farkındalığın artırılmasının gerektiğini söyledi.

Nüfusun yaşlanması ile birlikte, savunmasız gruplarda ve dezavantajlı bölgelerde ağız sağlığına bağlı risklerin arttığını belirten Özcan, sosyoekonomik düzeyi düşük bireylerde ağız hijyeninin zayıf olması nedeniyle diş hastalıklarının daha sık görüldüğünü ifade etti.

Ağız Sağlığının Toplumda Yaygınlaştırılması

Okullarda ve bakım evlerinde düzenlenen diş taramaları, ağız sağlığına olan ilgiyi artırmaya yönelik önemli adımlar arasında yer aldığını aktaran Özcan, medya aracılığıyla yapılan kamu spotlarının da halkın bilinçlenmesine büyük katkı sağladığını ifade etti. Özcan, dünya genelinde ağız kanserlerinin ölümler arasında 7. sırada yer aldığını, bu nedenle premalign lezyonların erken dönemde teşhis edilmesinin hayat kurtarıcı olabileceğini söyledi.

Diş Sağlığında Uzman Desteği

Ağız ve diş sağlığı, uzman kişiler tarafından takip edilmesi gereken bir süreç olduğuna vurgu yapan Özcan, bireylerin estetik kaygılarla merdiven altı yerlerde işlem yaptırarak sağlıklarını riske atmaması gerektiğini belirtti. Özcan, alanında uzman diş hekimlerine danışarak, tedavi ve işlemlerin yapılmasının önemini vurguladı.

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik dönemi, birçok kadının diş sağlığı konusunda endişeler taşıdığı bir olduğuna değinen Özcan, hamilelik sırasında diş kaybının kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi. Hamileliğin, doğal bir süreç olduğuna ve hormonel değişiklikler nedeniyle diş etlerinin daha hassas hale gelebileceğine vurgu yaptı. Özcan, hamilelerin ağız ve diş bakımlarına özen göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Diş Eti Hastalıkları ve Diş Gingivitisi

Birçok kişi, sadece birkaç gün dişlerini fırçalamadığında diş eti hastalıklarının belirtileriyle karşılaşabilir. Bu durum, dişlerin bakımına dikkat edilmemesi sonucu ortaya çıkıyor. Çapraşık dişlere sahip olan bireyler için gece yatmadan önce diş ipi kullanılması ve ardından diş fırçalanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özcan, diş sağlığını korumak için düzenli diş fırçalamayı önerdi.

Estetik Kaygılar ve Diş Ameliyatları

Biruni Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Diker, ağız hastalıklarının çoğunun diş çürüklerinden kaynaklandığını ve bunların zamanla diş eti iltihaplarına yol açtığını ifade etti. Diş çürüklerinin, vücutta yaygın enfeksiyonlara neden olabileceğini ve kronik stres yaratabileceğini aktaran Diker, bu durumun, böbrek ve karaciğer gibi organlarda sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Diker, estetik kaygılarla diş tedavisine yönelen hastaların, aslında bazen iskeletsel bir deformite düzeltmek yerine, psikolojik bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyduklarını belirtti. Sosyal medyanın etkisiyle bazı hastaların gereksiz diş ameliyatlarına yöneldiğini vurguladı ve bu hastaların ihtiyaçlarının, genellikle psikolojik olduğunu söyledi.

Ağız Kanserlerinin Artışı

Ağız kanserlerinin son yıllarda artış gösterdiğini belirten İstanbul Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dünya Diş Hekimleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Duygu İlhan, ağız kanserlerinin vakalarının giderek arttığını ifade etti. 2020 itibariyle ağız kanserlerinin insidansının 2,1 seviyelerine ulaştığını belirten İlhan, bu kanser türünün erken teşhisle tedavi edilebileceğini vurguladı.

Elektronik Sigara ile Akciğer Sağlığınız Tehlikede! Elektronik Sigara ile Akciğer Sağlığınız Tehlikede!

Ağız sağlığını korumak için şekerli ve paketlenmiş gıdaların tüketiminin azaltılması gerektiğini belirten İlhan, florlu diş macunu kullanımını tavsiye etti. Ayrıca, aşındırıcı ve mikro partiküllü diş macunlarının doktor onayı olmadan kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Aksi takdirde, bu tür ürünlerin dişlere zarar verebileceği uyarısını yaptı.

Ağız ve diş sağlığı, yalnızca estetik bir konu değil, aynı zamanda genel sağlık için kritik bir faktördür. Diş çürüklerinden diş eti hastalıklarına, ağız kanserlerinden enfeksiyonlara kadar birçok sağlık problemi ağız ve diş sağlığı ile ilişkilidir. Bu nedenle, ağız bakımına dikkat etmek, uzman hekimler tarafından düzenli kontrol yaptırmak ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmek, herkesin yaşam kalitesini artıran önemli adımlardır.

Kaynak: AA