Einstein Dünyanın Sonunu Nasıl Öngördü? Einstein Dünyanın Sonunu Nasıl Öngördü?

Bir kişinin cinsiyeti, acıya nasıl tepki vereceğini belirler mi? Hücresel düzeyde, erkeklerin ve kadınların acı verici uyaranları nasıl işledikleri konusunda içsel farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak hangi cinsiyetin daha yüksek acı toleransına sahip olduğu sorusunun cevabı belirsizdir.

Why Is Women's Pain Tolerance Higher Than Men Görsel 2

Acı Algısının Temelleri: Nosiseptörlerin Rolü

Bir kişinin acı hissetmesi için, nosiseptör adı verilen duyusal nöronlar ağrılı uyaranları algılar ve beyne bir sinyal gönderir. Bu uyaranlar aşırı sıcaklıklar, mekanik basınç ve iltihaplanma gibi faktörlerdir. İnsanlar her bir uyaranı nasıl algıladıkları konusunda farklılıklar gösterir ve bu farklılıklar kişinin cinsiyeti de dâhil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanır.

Araştırma Bulguları: Kadınların ve Erkeklerin Acı Eşiği

Birçok çalışma, kadınların erkeklerden daha yüksek ağrı hassasiyetine ve daha düşük ağrı eşiğine sahip olduğunu bildirmiştir. Örneğin, 2012 tarihli bir çalışma, kadınların mekanik ağrıya erkeklerden daha duyarlı olduğunu bulmuştur. Başka bir çalışma ise, kadınların ısıya karşı ağrı eşiklerinin erkeklerden daha düşük olduğunu göstermiştir. McGill Üniversitesi'nde davranışsal sinirbilim profesörü Jeffrey Mogil, "Kadınların ağrıya erkeklerden daha duyarlı olduğu iyi bilinmektedir" dedi.

Farklı Araştırma Sonuçları: Acıya Verilen Tepkiler

2023'te yayınlanan bir çalışmada, termal ağrı duyarlılığı testi için ergen katılımcılar üzerinde yapılan deneyler, erkeklerin her iki uyarana da kadınlardan daha yüksek ağrı yoğunluğu derecelendirdiğini göstermiştir. Ancak, diğer bazı araştırmalar erkeklerin ve kadınların ağrıya neden olan sıcağa tepkileri arasında bir fark olmadığını ileri sürmektedir.

Ağrı Toleransını Ölçmek: Zorluklar ve Bulgular

Arizona Üniversitesi'nde nörobilim profesörü Frank Porreca, bilim insanları arasında bu fikir ayrılığının, ağrı toleransını ölçmek için "anlamlı" ölçütler olmaması nedeniyle var olduğunu söyledi. Porreca, ağrıyı teşvik edebilecek mekanizmaları araştırıyor ve kendisi ve ekibi yakın zamanda erkeklerin ve kadınların nosiseptörlerinin farklı maddeler tarafından aktive edildiğini keşfetti.

Ağrı Algısının Cinsiyete Bağlı Farklılıkları

Prolaktin kadınlarda nosiseptör aktivasyonu için eşiği düşürürken, oreksin erkek hücreleri duyarlılaştırmaktadır. Her iki madde de doğal olarak her iki cinsiyette de bulunur ancak farklı konsantrasyonlarda bulunur. Porreca, "Erkek veya dişi hayvanlardan ya da ölüm sonrası insan donörlerinden elde ettiğimiz nosiseptörler, eşiklerin düşmesine neden olan süreçler açısından oldukça farklıdır" dedi.

Muhabir: Sibel Bay