Türkiye ile AB, 6 Yıl Aradan Sonra Ekonomiyi Masaya Yatıracak Türkiye ile AB, 6 Yıl Aradan Sonra Ekonomiyi Masaya Yatıracak

Kahramanmaraş'ın AB tescilli Çağlayancerit cevizinin hasadı başladı. 12 bin ton rekolte beklenen ceviz, ‘Yeşil altın’ olarak adlandırılıyor ve hem yurt içi hem de yurt dışına ihraç ediliyor.

İnce kabuğu, aroması ve özel tadıyla tanınan Çağlayancerit cevizinin hasadı, bu yıl da büyük bir ilgiyle gerçekleştiriliyor. 2013'te Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, 2023'te ise AB tarafından tescillenen ceviz, ‘Yeşil altın’ olarak adlandırılıyor. Hasat süreci, uzun değneklerle dallardan cevizlerin silkelenip düşürülmesiyle başlıyor. Toplanan cevizler, ilçedeki işleme ve paketleme tesislerine götürülerek kabuklarından ayrılıyor ve paketlenerek tüketiciye sunuluyor.

Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit Cevizinde Rekor Hasat Görsel 1

Üretim Artışı ve İhracat

Ömer Çedene, bu yıl rekoltenin beklentilerin üzerinde olduğunu ve üreticilerin yüzünü güldürdüğünü belirtti. 30 bin dekar alanda yetiştirilen cevizlerin yurt içi ve yurt dışında birçok ülkeye ihraç edildiğini söyledi. Çedene, “Geçmişte ilçe halkımız tarım işçisi olarak başka bölgelere gidiyordu. Ancak son yıllarda üretim ve hasat artışıyla birlikte vatandaşlarımız burada kalarak kendi ürününü topluyor” dedi.

Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit Cevizinde Rekor Hasat Görsel 3

İşleme ve Paketleme Süreci

Çağlayancerit Ceviz İşleme ve Paketleme Kooperatifi Başkanı Mehmet Kekil, hasadın 1,5 ay süreceğini ve bu süre zarfında cevizleri işleyip paketleyeceklerini ifade etti. Kekil, “Çiftçilerimiz bahçeden topladıkları cevizleri tesisimize getiriyor. Yeşil kabuğunu soyup kurutuyor, kalibre yapıp paketleyerek çiftçimize teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA