Sağlıklı bir yaşamın temelinde dengeli beslenme yer alır. Dengeli ve sağlıklı beslenme, bireyin yaşına, cinsiyetine ve günlük yaşam tarzına göre vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri yeterli miktarda alması anlamına gelir. Bu nedenle, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineralleri günlük olarak almak son derece önemlidir. 

Vücudumuz, 24 saat boyunca durmaksızın çalışır ve sadece uyku sırasında kendini yenileyebilir. Uyurken kaslarımız dinlenir, hasar görmüş dokular ve organlar onarılır ve ertesi güne hazırlanır. Bu süreçte, bir önceki gün tükettiğimiz besinlerden aldığımız enerji ve besin maddeleri kullanılır. Gece boyunca tüketilen bu besin maddeleri nedeniyle kan şekeri seviyemiz düşer ve sabahları düşük enerji seviyeleriyle uyanırız, bu da açlık hissi yaratır.  

Uyandıktan sonraki ilk saatlerde bir şeyler yemek gereklidir. Aksi takdirde kan şekerimiz düşer ve gün boyunca tatlı ve şekerli yiyecekler tüketme isteği duyarız. Bu isteğe karşı koyamaz ve basit karbonhidratlar ile yağdan zengin yiyecekler tüketirsek, bu besinler hızla kana karışarak kan şekerimizi yükseltir. Bu durum, pankreasın fazla miktarda insülin salgılamasına yol açar ve kısa sürede kan şekerimiz tekrar düşer. Bu kısır döngü, gün boyu enerji seviyemizin dalgalanmasına neden olur. 

Öğün Atlamak Kilo Verdirir mi?  

Kilo vermek amacıyla öğün atlamak yaygın bir hatadır. Günlük kalori alımını azaltmak mantıklı görünse de özellikle kahvaltıyı atlamak metabolizmanın yavaşlamasına ve alınan kalorilerin daha dikkatli harcanmasına yol açar. Bu durum, "Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum!" şikayetiyle sonuçlanır. Kahvaltı yapmayarak veya günde sadece bir ya da iki öğün yiyerek metabolizma hızınızı düşürür ve kilo vermeyi zorlaştırırsınız. 

Çocuklar Solunum Yolu Enfeksiyonlardan Nasıl Korunur? Çocuklar Solunum Yolu Enfeksiyonlardan Nasıl Korunur?

Yapılan araştırmalar, kahvaltı yapmamanın gece geç saatlerde yemek yemekten daha zararlı olduğunu ve kilo vermeyi zorlaştırdığını ortaya koydu. Düzenli kahvaltı yapan bireylerin, kahvaltı yapmayanlara göre daha kolay kilo verdikleri gözlemlendi. Bilimsel araştırmalar, sık ve az miktarlarda beslenmenin, dengeli ve yeterli üç ana öğün yanında küçük sağlıklı atıştırmalıklarla desteklemenin kilo kontrolünü kolaylaştırdığını göstermektedir. Proteinden zengin, yağdan fakir ve kompleks karbonhidrat içeren bir kahvaltı ile güne başlamak, metabolizmayı hızlandırır ve gün boyu enerjik kalmayı sağlar. 

5 Bin Kalori! 

Doygunluk hissini artıran ve enerjik hissetmenizi sağlayan bir diğer besin kaynağı proteindir. Vücut ağırlığınızın kilogramı başına günlük yaklaşık 1 gram protein almanız gerekir. Günlük protein ihtiyacınızın üçte birini kahvaltıda almanız önemlidir. Simit veya poğaça gibi yağlı karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yerine peynir, süt ve yumurta gibi protein ağırlıklı besinlere yer vermek daha sağlıklıdır. Ortalama büyüklükte bir poğaça yaklaşık 200 kaloridir ve her iş günü bir poğaça yediğinizde ayda fazladan yaklaşık 5000 kalori almış olursunuz. Bu da bir yılın sonunda yaklaşık 7-8 kilo yağ dokusu olarak geri döner. 

Muhabir: Betül Demir