Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde özel olarak yetiştirilen coğrafi işaretli Kelkit şeker fasulyesinin hasat dönemi resmen başladı. Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından 2020 yılında coğrafi işaretle tescillenen bu fasulye türünün ekim işlemleri Haziran ayında yapılmıştı.
Hasat işlemleri için hazırlıklar tamamlandıktan sonra, ilk olarak çapalanan ve sulanan fasulyelerin hasadına Eylül ayında başlandı. Söküm işlemlerinin ardından fasulyelerin yaklaşık yedi gün süreyle kurutulması bekleniyor. Kurutma işlemi tamamlanan fasulyeler, Kelkit ilçesinde bulunan özel eleme, ayıklama ve paketleme tesislerinde işlendikten sonra satışa sunulacak.
Fasulye Rekoltesinde Hava Koşullarının Etkisi
Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği Başkanı Gökhan Durmuş, bu yıl ekimi yapılan 6 bin dönüm alandan iklim koşulları nedeniyle 700 ila 800 ton arasında bir rekolte beklendiğini belirtti. Durmuş, makineli tarım uygulamalarının hem zaman hem de maliyet açısından büyük avantajlar sunduğunu vurguladı ve makineli tarımın ilçede verimliliği artıracağına inandığını ifade etti.
Bu yıl için 6 bin dönüm alandan yaklaşık 1500 ton fasulye beklediklerini söyleyen Durmuş, ancak yaşanan olumsuz hava koşullarının rekolteyi etkilediğini kaydetti. Son günlerde bölgede etkili olan dolu yağışının tane kaybına neden olduğunu belirten Durmuş, “Bazı arazilerimizde hastalıklar meydana geldi. Yine de 700-800 tonluk bir rekolteyi yakalamayı umut ediyoruz. Sonuçları görmek için hasadı tamamlayacağız” şeklinde konuştu.