Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde yürütülen projeyle, tehdit altındaki bitkiler laboratuvar ortamında topraksız şekilde çoğaltılıyor. Geliştirilen özel yöntemlerle 4 türün yüzlerce örneği doğaya kazandırıldı. Hem çevreye hem de tıbbi araştırmalara katkı hedefleniyor.

Laboratuvardan Doğaya: Bitkilerin Yolculuğu

Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde yürütülen projeyle, Kocaeli’nin yerel florasında tehdit altında olan bitki türleri topraksız ortamda çoğaltılarak yeniden doğaya kazandırılıyor. Doku kültürü tekniğiyle yapılan üretim, hem doğaya hem de tıbbi araştırmalara ışık tutuyor.

Hedef Biyoçeşitliliğe Katkı

Doç. Dr. Arda Acemi liderliğindeki 5 kişilik ekip, 5 yıldır Kocaeli özelinde 50’den fazla bitki türünü belirledi. Bu türlerden öncelikli 20'sine odaklanılarak, dört kritik türün her birinden yaklaşık 500 örnek doğaya kazandırıldı. Projede Mavi Yıldız, Riva Sığırkuyruğu, Kum Zambağı ve Kilyos Düğmesi öne çıkan türler arasında yer aldı.

Tom Hanks Savaş Filmiyle Yeniden Denizlerde Tom Hanks Savaş Filmiyle Yeniden Denizlerde

Kocaeli’de Zengin Ekosistem

Sanayi kimliğiyle tanınan Kocaeli'nin aynı zamanda zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Acemi, kıyı kumulları, dağlık bölgeler ve mikro iklim çeşitliliğinin, bu biyolojik zenginliği beslediğini belirtti.

Genetik Güvenlik ve Bilimsel Yayınlar

Her bitki için özel çoğaltım metotları geliştiren ekip, genetik analizlerle doğaya salınan türlerin genetik saflığını da kontrol ediyor. Geliştirilen yöntemler, ileride karşılaşılabilecek tehditlere karşı çözüm olması için bilim dünyasına da sunuluyor.

Tıbbi Bitkiler de Odakta

Proje, sadece doğaya kazandırma amacıyla sınırlı değil. Antioksidan ve fenolik içerik taşıyan bitkiler üzerine yapılan çalışmalar, bu türlerin tıbbi potansiyelini de ortaya koyuyor. Bu sayede doğa ile birlikte sağlık alanına da katkı hedefleniyor.

Genç Bilim İnsanlarından Destek

Projede yer alan doktora öğrencisi Gizem Kırmaz, Riva sığırkuyruğu bitkisi üzerinde yaptığı çalışmayla 400 örneği toprağa kazandırdı. Kırmaz, bu süreçte hem akademik olarak geliştiğini hem de doğaya katkı sağladığı için gurur duyduğunu ifade etti.

Kaynak: DHA