Bazen bir kolonya şişesinden yayılan bazen bir yemekten gelen veya beklenmedik bir yerden alınan koku, zihnimizde çeşitli etkilere yol açar. Peki, bu kokuların bu denli etkili olmasının sebebi nedir? Kokular gerçekten davranışlarımızı etkiler mi? 

Sağlıklı bir insan, her gün binlerce kez koku alır ve on binlerce koku molekülünü içine çeker. Bu, her nefeste farklı kokuların algılanmasını sağlar. Kokuların insan davranışlarını etkileyip etkilemediğine dair birçok araştırma yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; kokular, davranışlarımız üzerinde etkili olabilir.  

Kokuların insan davranışları üzerindeki etkisinin temelinde beyinde gerçekleşen süreçler yatmaktadır. Koku molekülleri, burundaki koku reseptörleri tarafından algılandığında, bu bilgi limbik sistemde bulunan koku alma merkezine iletilir. 

Duyguların ve hafızanın kontrolünden sorumlu olanLimbik sistem, iştah ve sinir sistemini yöneten hipofiz bezi ve hipotalamus ile bağlantılıdır. Bu bağlantı, kokuların davranışlarımızı etkilemesinin nedenlerinden biridir. 

Fethiye, Arabasız Bir Gün Geçirdi Fethiye, Arabasız Bir Gün Geçirdi

Koku alma merkezi ile vücudun tüm işlevlerini kontrol eden hipofiz bezi ve hipotalamusun bağlantılı olması, kokuların davranışlar ve duygular üzerindeki etkisinin temel sebebidir. Bu durum her insanda görülür ve kişinin koku algısına göre bu etkinin şiddeti değişebilir. 

Her duyu organının kendine has bir hafızası vardır. Gördüklerinizi nasıl uzun süre hatırlayıp hafızanızda saklıyorsanız, kokuları da belli bir süre hafızanızda saklarsınız. Bu durum, koku hafızası olarak bilinir ve davranışlar ile duygular üzerinde etkilidir. 

Muhabir: Betül Demir