Kas spazmı olarak da bilinen kramp, kaslarda oluşan istem dışı ağrı ya da kasılmalardır. Kasların kasıldıktan sonra beyne gevşeme sinyalini gönderememeleri sonucunda oluşmaktadır. İstemsiz bir şekilde kasılı kalan kasların tekrar gevşemeleri bazen 2-3 saniye, bazen de dakikalarca sürebilmektedir.

Etlik Şehir Hastanesi’nde ‘Mikroküre’ Uygulaması Etlik Şehir Hastanesi’nde ‘Mikroküre’ Uygulaması

Kramplar zararsız gibi görünse de vücut hücrelerindeki bazı eksikliklerin ya da bazı ciddi rahatsızlıkların habercisi olabiliyor. Genellikle ileri yaş döneminde, ergenlikte ve hamilelerde daha sık görülmektedir. Çoğunlukla ön bacak, arka bacak ve alt bacakta daha yaygın görülmesine rağmen midede, kollarda ve ellerde de görülebiliyor. Sıklıkla geceleri yaşanan ve sürekliliği durumunda yaşam kalitesini düşüren kramp ağrıları pek çok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. 


Krampın yaygın nedenleri arasında sıvı kaybı, elektrolit dengesizlikleri, alkol kullanımı, dolaşım bozuklukları ve şeker hastalığı gibi bazı sağlık sorunları yer alıyor. Beslenme bozuklukları da krampların oluşumunda önemli bir faktör olarak biliniyor. Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi minerallerin eksikliği kaslarda gevşeme sorunlarına yol açıyor. Kasların aktif olarak çalıştırıldığı sporlarla uğraşan kişilerde, daha fazla görüldüğü de gözlemlenmiştir. 
Kaslara uygulanan sıcak kompleks ve hafif masaj kasların gevşemesine, yardımcı olmaktadır. Yaşanan kas spazmlarının asıl nedenini anlamak için bir uzmana danışmak oldukça önem arz ediyor. 
 

Muhabir: Furkan Erkan