Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, Sağlık Bakanlığı verilerine göre günde 800 kişinin kuduzdan şüpheli ısırık vakasıyla hastanelere müracaat ettiğini bildirdi.
Prof. Dr. Sabuncuoğlu veteriner hekimlerin halk sağlığını koruma çabası içinde olduğunu belirterek “Bizim başarısız olduğumuz, halk sağlığını koruyamadığımız bir nokta var, o da başıboş köpeklerin halk sağlığına yönelik tehdidi. Bunun en başında da halkımızın çok iyi bildiği kuduz hastalığı var. Ne yazık ki kuduz, şehirlerimizin bir adım ötesindeki yabanda. Tilki, çakal, diğer birçok yırtıcı hayvanın yaşadığı ortamdan kuduz virüsünü bize sokakta karşılaştığımız başıboş köpekler getiriyor.” açıklamasını yaptı.
Başıboş köpeklerin ülkemizin çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Sabuncuoğlu, “Geçtiğimiz yıl kasım ayından günümüze kadar 4 kişinin kuduz yüzünden hayatını kaybettiğini biliyoruz. 2019 yılında Sağlık Bakanlığı şu veriyi paylaşmıştı. Türkiye'de 2019 yılı itibarıyla her gün 800 kişi kuduzdan şüpheli ısırık alıyor, yaklaşık 4 doz kuduz aşısı oluyor.”diye konuştu.
Sabuncuoğlu, başıboş köpeklerin sağlığını, üremesini yönetmenin imkansıza yakın bir durum olduğuna dikkat çekerek “Başıboş köpeklerin sokaktaki varlıklarını sıfır seviyesine indirmemiz gerekiyor. Sıfır başıboş köpek politikası uygulamamız gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.
Akla Hayale Gelmeyecek Tavsiyeler!
Türkiye'nin çeşitli kentlerinden özellikle de 3 büyük kentten çok ciddi ısırılma haberleri geldiğini kaydeden Sabuncuoğlu, "Sokaklar başıboş köpeklerin kontrolü altına girdi neredeyse. Başıboş köpekler her yerdeler. Bazı sivil toplum kuruluşları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda bazı eğitimler veriyorlar. İşte 'Köpek görünce ağaç olacaksın, cenin olacaksın. O havlarsa, dişlerini gösterirse sen de esne' gibi afaki, akla hayale, bilime sığmayacak tavsiyelerde bulunuyorlar. Bu yaptıkları yanlış bir şey. İnsanlar bu şekilde köpek saldırılarından korunamaz. Çünkü karşımızda çene açısı çok geniş, çok güçlü çenesi olan bir kemiği çerez gibi, cips gibi çıtır çıtır yiyebilecek dişleri olan hayvan türüyle karşı karşıyayız. Isırılma durumunda hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor" dedi.
Sabuncuoğlu, başıboş köpek sorununu çözmek için 2004 yılında yasa çıkarıldığını da hatırlatarak "Yaşananlar başıboş köpeklerin suçu değil tabii ki. Köpeklerin, dışarıda ve sokakta olmasını destekleyen bir güruh var. Onların bu konuda sorumluluğu bence. Ülkemizde yaklaşık 3 bine yakın hayvan sever isimli kuruluş var. Ancak şimdiye kadar, bir tane hayvan sever örgüt (yasanın istediği) bir barınak yapmış değil. Onlar köpeklerin sokakta olmasını, başıboş olmasını istiyorlar. " diye konuştu.
Başıboş köpek hayvan sorunun Türkiye ile birlikte Hindistan'da da yaşandığına dikkat çeken Sabuncuoğlu, "Hindistan, yılda 20 bin insanın kuduz sebebiyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Türkiye'de bazı kesimlerin 'Kısırlaştırılsın sokakta bırakılsın, yerinde yaşatılsın' mantığıyla başıboş köpeklerin sayısı her geçen gün artıyor. Kısırlaştırma asla bir çözüm olarak modern dünyada görülmedi, Türkiye için de geçerli değil. Kısırlaştırma sadece Türkiye ve Hindistan'da uygulanıyor. Bu şekilde sorunun çözülmesi mümkün değil. Sıfır başıboş köpek politikasını ivedilikle Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve gazi Meclis’imizden talep ediyoruz."isteğinde bulundu.
DHA