Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), eylül ayında küresel petrol üretiminin bir önceki aya göre günlük yaklaşık 680 bin varil azaldığını ve toplam üretimin 102 milyon 760 bin varile gerilediğini açıkladı. Bu düşüş, küresel enerji piyasalarında önemli bir etki yarattı.

OPEC'in Üretimindeki Düşüş

Eylül ayı itibarıyla Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), ham petrol üretiminde günlük 650 bin varil azalma kaydederek üretimini 26 milyon 720 bin varil seviyesine indirdi. OPEC’in konvansiyonel olmayan diğer üretim unsurları, günlük 5 milyon 620 bin varil olarak belirlendi. OPEC’in toplam petrol üretimi ise bu süreçte 32 milyon 350 bin varil olarak gerçekleşti; bu da bir önceki aya göre günlük 630 bin varillik bir azalma anlamına geliyor.

OPEC Dışı Ülkelerdeki Gelişmeler

OPEC dışındaki ülkelerin günlük petrol üretimi de eylülde 50 bin varil azalarak 70 milyon 410 bin varil seviyesine düştü. Bu durum, küresel petrol üretiminin toplamda günlük 680 bin varil gerilemesine yol açtı.

Hayvan Hastalıklarıyla Mücadelede 201 Bin Denetim Hayvan Hastalıklarıyla Mücadelede 201 Bin Denetim

Üretimdeki Düşüşün Nedenleri

Küresel petrol üretimindeki bu düşüşün sebepleri arasında Libya’daki siyasi istikrarsızlık nedeniyle ham petrol üretiminin durması, Norveç ve Kanada’daki saha bakım çalışmaları ve ABD'deki kasırgalar yer alıyor. Bu unsurlar, küresel enerji piyasalarında üretim kaybına neden oldu.

Küresel Petrol Arzı Tahmini

IEA'nın raporuna göre, bu yılın sonunda küresel petrol arzının bir önceki yıla göre günlük 660 bin varil artarak 102 milyon 900 bin varile ulaşması bekleniyor. Ayrıca, mevcut gönüllü arz kesintilerinin sürmesi durumunda OPEC+ grubunun günlük üretiminin 820 bin varil azalacağı öngörülüyor. OPEC+ dışındaki üretim ise günlük 1 milyon 500 bin varil artış gösterecek.

Gelecek Yıl için Beklentiler

2025 yılı itibarıyla küresel petrol arzının, bir önceki yıla göre günlük 2 milyon varil artarak yaklaşık 105 milyon varile ulaşacağı tahmin ediliyor.

Küresel Petrol Talep Tahmini

IEA'nın raporuna göre, bu yıl küresel petrol talebinin günlük 862 bin varil artışla 102 milyon 840 bin varil seviyesine çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz ayki raporda bu artışın günlük 900 bin varil olacağı öngörülmüştü. OECD ülkelerindeki talebin 45 milyon 629 bin varil, OECD dışındaki ülkelerde ise 57 milyon 211 bin varil olacağı tahmin ediliyor.

Gelecek yıl için yapılan tahminler, küresel petrol talebinin bir önceki yıla göre günlük 998 bin varil artarak 103 milyon 838 bin varile ulaşacağı yönünde.

Kaynak: AA