Küresel piyasalar, ABD'nin gümrük vergileri ve korumacı ticaret politikalarının yarattığı belirsizliklerle haftaya olumsuz bir başlangıç yaptı. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı adımlar, dünya ekonomilerini enflasyon ve durgunluk ikilemiyle karşı karşıya bırakmaya devam ediyor. 

ABD'de geçtiğimiz cuma günü yayımlanan "Önce Amerika Yatırım Politikası" başlıklı genelge, Çin bağlantılı şirketlerin ABD'de teknoloji, altyapı, sağlık, tarım, enerji ve hammadde gibi stratejik sektörlerde yatırım yapmasını sınırlamak için her türlü yasal aracın kullanılacağını belirtti.  

Ayrıca, Çin'in ABD'nin kritik yatırım alanlarını hedef aldığı öne sürülerek, “Çin, kendi ülkesindeki kritik altyapıyı ABD şirketlerine devretmiyorsa, ABD de Çin’e aynı şekilde yaklaşmalı” ifadeleri kullanıldı. 

Genelgede, Amerikan şirketlerinin Çin'in askeri sanayi sektörüne yatırım yapmasının da önlenmesi gerektiği vurgulanarak, Çin'in Amerikan sermayesini ordu ve güvenlik aygıtlarını güçlendirmek için kullandığı iddia edildi. 

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Trump’ın Açıklamaları 

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için atılan adımlar yakından takip ediliyor. Washington'da düzenlenen Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda konuşan Trump, "Başkan Putin ile görüştüm ve bu savaşın artık bitmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Trump, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımın 350 milyar doları bulduğunu belirtti. 

İngiltere'den Rusya'ya Yeni Yaptırım Paketi! İngiltere'den Rusya'ya Yeni Yaptırım Paketi!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise barış görüşmelerine sadece Ukrayna'nın değil, ABD, Rusya ve Avrupa ülkelerinin de katılması gerektiğini ifade etti. Zelenskiy, Trump'ın iddia ettiği miktarda borçları olmadığını belirterek, ABD'den 100 milyar dolar yardım aldıklarını söyledi. 

ABD ve Avrupa'da Ekonomik Veriler 

ABD'de açıklanan makroekonomik verilerde, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) şubatta 51,6'ya yükselirken, hizmet sektörü PMI 49,7'ye gerileyerek son 25 ayın en düşük seviyesini gördü. Tüketici Güven Endeksi ise 64,7'ye düşerken, uzun vadeli enflasyon beklentileri yüzde 3,5'e çıktı. 

Bu gelişmelerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,43 seviyesine düşerken, dolar endeksi de yüzde 0,4 kayıpla 106,2 seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,2 artışla 2 bin 940 dolardan işlem görüyor. 

Avrupa'da ise Almanya'daki erken genel seçimlerin ardından CDU/CSU partileri yüzde 28,6 oy oranıyla öne çıkarken, aşırı sağcı AfD partisi yüzde 20,8 ile ikinci sırada yer aldı. Seçim sonuçlarının ardından CDU/CSU'nun başbakan adayı Friedrich Merz, önceliğinin Avrupa'yı güçlendirmek olacağını belirtti. 

Asya Piyasaları ve Çin-ABD Gerginliği 

Asya piyasalarında düşüş eğilimi görülürken, Japonya'da tatil nedeniyle işlem yapılmadı. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin Çin yatırımlarını sınırlayan politikalarını eleştirerek, Washington'a ekonomik ve ticari konuları siyasileştirmeme çağrısında bulundu. 

Bu gelişmelerin ardından Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 düşüş gösterdi. Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 0,6 değer kaybetti. 

Borsa İstanbul ve Dolar/TL 

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,09 kayıpla 9.602,16 puandan kapatırken, Dolar/TL kuru yatay seyrederek 36,4320 seviyesinden işlem görüyor. 

Borsa İstanbul, açığa satış işlemlerinde bir gün boyunca geçerli olacak şekilde yukarı adım kuralını uygulayacağını duyurdu. Analistler, BIST 100 endeksinde 9.550 ve 9.500 puanın destek, 9.700 ve 9.800 seviyelerinin direnç olarak takip edileceğini belirtiyor. 

Bugünün Gündemi 

Bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi, yurt dışında ise Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi, Avro Bölgesi'nde enflasyon ve ABD'de Dallas Fed imalat sanayi endeksi verileri takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası'nın gelecekteki politikalarına dair sinyallerin piyasalar üzerinde etkili olması bekleniyor.

Kaynak: AA