Küresel piyasalarda haftaya olumlu bir seyirle giriş yapıldı. Bu pozitif atmosfer, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik güçlü beklentiler ve Çin’in kredi faiz oranlarını düşürmesiyle destekleniyor.

ABD ve Çin Ekonomilerinin Etkisi

Geçtiğimiz hafta ABD'de yayımlanan makroekonomik verilerin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirim kararı, risk iştahını artırarak yeni haftaya taşındı. Analistler, ABD ve Çin ekonomilerinin gelişimi ile Orta Doğu'daki jeopolitik risklerin piyasa üzerinde belirleyici etkiler yarattığını vurguladı.

ABD'de ekonominin "yumuşak iniş" yapacağına dair beklentiler devam ederken, yoğunlaşan şirket bilançoları da hisse senetleri ve sektör bazında oynaklığı artırıyor. Ayrıca, bu hafta Washington'da düzenlenecek Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantısı, piyasaların yönü üzerinde etkili olabilecek önemli bir olay olarak öne çıkıyor.

Makroekonomik Veriler ve Faiz Beklentileri

ABD'de yeni konut yapımına ilişkin veriler, eylül ayında yüzde 0,5 azaldığını gösterdi. Aynı dönemde verilen inşaat izni sayısında da aylık bazda yüzde 2,9'luk bir düşüş yaşandı. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde kalmaması için faiz oranlarını düşürme konusunda sabırlı olacağını açıkladı. Bostic, Fed'in politika faizinin 2025 sonuna kadar yüzde 3-3,5 aralığında olabileceğini öngörüyor.

Kurumsal tarafta, Netflix'in net karı beklentileri aşarak hisse senetlerinin yüzde 11'den fazla değer kazanmasına neden oldu. Para piyasalarında, Fed'in gelecek ay politika faizini 25 baz puan indirmesi bekleniyor; yıl sonuna kadar iki toplantıda toplamda 50 baz puanlık bir indirim yapılması öngörülüyor.

Tahvil ve Altın Piyasaları

Tahvil piyasalarında yatay bir seyir hakimken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,08 seviyesinde işlem görüyor. Dolar endeksi ise haftaya 103,5 seviyesinden başladı. Altın ons fiyatı, merkez bankalarının faiz indirimleri ve artan jeopolitik risklerle yükselerek 2,732.9 dolara çıkarak yeni bir rekor kırdı. Gümüşün ons fiyatı da 34,11 dolara çıkarak Kasım 2012’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Petrol ve Kripto Para Piyasaları

Brent petrolün varil fiyatı, geçtiğimiz cuma günü yüzde 1,8 düşüşle 72,9 dolardan kapanırken, haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,4 artışla 73,2 dolara yükseldi. Bitcoin ise ABD'deki başkanlık seçim anketlerinde Donald Trump'ın önde görünmesiyle 69,485 doları test ederek, temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve 69,100 dolarda dengelendi.

Türkiye’nin Meyve İhracatı 9 Ayda 1,16 Milyar Doları Aştı Türkiye’nin Meyve İhracatı 9 Ayda 1,16 Milyar Doları Aştı

Borsa ve Avrupa Piyasalarının Durumu

New York Borsası'nda, Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,09, S&P 500 endeksi yüzde 0,40 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,63 değer kazandı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri, kapanış rekorlarını tazeledi. Avrupa borsalarında da Cuma günü İngiltere dışında pozitif bir seyir gözlemlendi.

İngiltere’de eylülde perakende satışlar yüzde 0,3 artış gösterirken, Avro Bölgesi’nde inşaat üretimi ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0,1 yükseldi. Ancak ECB Profesyonel Tahminciler Anketi'nde katılımcılar, gelecek yıl için Avro Bölgesi'nde ekonomik büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etti.

Asya Piyasalarında Alış Ağırlıklı Seyir

Asya piyasalarında, Çin’in kredi faiz oranlarını düşürmesinin etkisiyle alış ağırlıklı bir seyir gözlemleniyor. Çin, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında 25 baz puanlık bir indirim gerçekleştirdi. Bu durum, gayrimenkul sektöründeki daralmayı hafifletmeyi ve kredi piyasasını canlandırmayı amaçlıyor.

Yen, Japonya'daki parlamento seçimleri öncesinde dolara karşı değer kazanarak yüzde 0,2 azalışla 149,2 seviyesine geriledi. Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 0,7 yükselirken, Hong Kong Hang Seng endeksi ise yüzde 0,9 değer kaybetti.

Yurt İçindeki Gelişmeler

Borsa İstanbul'da ise cuma günü satıcılı bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi yüzde 2,32 değer kaybederek 8,793.61 puandan günü tamamladı. Dolar/TL, Cuma günü yüzde 0,4 artışla 34,2589'dan kapanırken, yeni haftada bankalararası piyasada 34,2787 seviyesinden işlem görüyor.

Piyasalarda Takip Edilecek Veriler

Analistler, bugün yurt içinde sakin bir veri gündemi olacağını, yurt dışında ise Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile ABD’de öncü göstergeler endeksinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 8,710 ve 8,500 puanın destek, 9,000 ve 9,100 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu ifade ediyorlar.

Bugün izlenecek veriler arasında:

09:00 Almanya, eylül ayı ÜFE

10:00 Türkiye, ağustos ayı yurt dışı ÜFE

17:00 ABD, eylül ayı öncü göstergeler endeksi bulunuyor.

Kaynak: AA