Küresel piyasalar, ABD'deki yoğun bilanço dönemi ve veri akışıyla dolu haftaya olumlu bir başlangıç yaptı.
ABD'nin ticaret ortaklarıyla yürüttüğü tarife müzakerelerine dair pozitif beklentiler, küresel risk iştahını desteklemeye devam ediyor. Yatırımcılar bu hafta, ABD büyüme rakamları ve istihdam verilerine odaklanmış durumda.
Geçtiğimiz cuma günü, ABD Başkanı Donald Trump, Time dergisine verdiği röportajda Çin lideri Şi Cinping'in kendisini aradığını ve bir ticaret anlaşması için "aktif müzakereler" yürüttüklerini açıkladı. Trump ayrıca, "Üç ila dört hafta içerisinde bir anlaşmanın duyurulabileceğini" söylerken, ABD'nin bir yıl içinde diğer ülkelere yüzde 20 ila 50 arasında tarife uygulamasını "tam bir zafer" olarak tanımladı.
Aynı gün Trump, Çin ile ilgili yaptığı farklı bir açıklamada ise, "Çin'den önemli bir taviz alınmadıkça, tarifelerde indirim yapılmayacak" mesajı verdi. Öte yandan, Pekin yönetimi Trump'ın bu sözlerine itiraz ederek, müzakerelerin sürdüğüne dair iddiaları reddetti ve Washington'u "kamuoyunu yanıltmakla" suçladı.
ABD basınında çıkan haberlerde ise, Çin'in belirli sektörlerdeki ekonomik baskı nedeniyle bazı ürünlerde yüzde 125'lik gümrük vergilerini askıya almayı değerlendirdiği iddia edildi.
Analistler, tarife görüşmelerine yönelik çelişkili açıklamaların piyasalarda volatiliteyi artırdığını belirtirken, somut ilerlemeler sağlanması durumunda risk algısının düşebileceğini vurguluyor.
Makroekonomik veriler cephesinde ise Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, nisan ayında yukarı yönlü revize edilerek 52,2'ye çıktı. Ancak endeks, Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.
Kısa vadeli enflasyon beklentileri 1981'den, uzun vadeli beklentiler ise 1991'den bu yana zirveye ulaştı.
Uzmanlar, Trump'ın tarife mesajlarının ardından ABD istihdam piyasasına dair verilerin daha da önem kazandığını belirterek, büyüme ve istihdam verilerinin ekonomik projeksiyonları etkileyebileceğini ifade ediyor.
Jeopolitik riskler tarafında ise Hindistan ile Pakistan arasındaki artan gerilim dikkat çekiyor. Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde 22 Nisan'da düzenlenen saldırıda 26 kişi hayatını kaybederken, olaydan Pakistanlı gruplar sorumlu tutuldu.
Hindistan, "İndus Suları Anlaşması"nı askıya alırken, Pakistanlı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu ve vize işlemlerini durdurdu. Pakistan ise bu suçlamaları reddederek, İslamabad'daki Hindistan temsilcilerine kısıtlama getirdi ve ticari ilişkileri tamamen askıya aldı. Ayrıca, hava sahasını da Hindistan'a kapattı.
ABD'de Bilanço Sezonu Yoğunlaştı
Cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,74, Nasdaq yüzde 1,26 ve Dow Jones yüzde 0,05 oranında yükseldi. Ancak yeni haftaya ABD endeks vadeli kontratları hafif negatif başladı.
Bu hafta yatırımcıların radarında Visa, Coca-Cola, Microsoft, Meta Platforms, Qualcomm, Apple, Amazon, Eli Lilly, Mastercard, McDonald’s, Exxon Mobil ve Chevron gibi dev şirketlerin mali tabloları olacak.
Analistler, yoğun bilanço döneminin hisse ve sektör bazlı dalgalanmalara neden olabileceğini belirtirken, ABD'nin korumacı ticaret politikalarının şirketlerin ileriye dönük projeksiyonlarına nasıl yansıdığının da dikkatle izleneceğini söylüyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri alış baskısıyla yüzde 4,25 seviyesine kadar gerilerken, dolar endeksi 99,5 civarında dengelendi.
Altının ons fiyatı ise geçtiğimiz hafta yüzde 1 düşerek 3 bin 319 dolardan kapanış yaptı ve yeni haftaya yüzde 0,8'lik kayıpla 3 bin 293 dolardan başladı. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,1 artışla 65,9 dolarda bulunuyor.
Avrupa'da Barış Girişimleri Gündemde
Avrupa borsaları, ABD ile tarife anlaşması beklentisiyle cuma günü pozitif kapandı. Bölgenin odak noktası ise Rusya-Ukrayna Savaşı’nda yürütülen barış çabaları oldu.
Vatikan’da düzenlenen Papa Franciscus'un cenaze törenine çok sayıda devlet lideri katıldı. Törenden önce ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy kısa bir görüşme yaptı. Zelenskiy, görüşmenin ardından "tam ve koşulsuz ateşkes" ve "kalıcı barış" sağlanması gerektiğini vurgulayarak, "Söylenenlerden bir netice çıkmasını umuyoruz" dedi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, "müzakere masasında Avrupa'nın desteğine güvenebileceğini" belirtti. Von der Leyen, "Avrupa, barış yolunda her zaman Ukrayna'nın yanında olacak" ifadelerini kullandı.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de Roma'daki temaslarında Rusya'nın barış için somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekti.
Öte yandan, ECB Yönetim Konseyi Üyesi Gediminas Simkus, bu yıl iki faiz indirimi yapılabileceğini söylerken, "Mali istikrarsızlık yaratmadan politikayı gevşetebiliriz" dedi. Simkus ayrıca, yeni ABD tarifelerinin küresel ticarete zarar verebileceğini ve Avrupa ekonomisini tehdit ettiğini ifade etti.
Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,09, Almanya'da DAX 40 yüzde 0,81, Fransa'da CAC 40 yüzde 0,45 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,47 oranında yükseldi. Avrupa vadeli kontratları yeni haftaya da pozitif başladı.
Asya Piyasaları Çin Hariç Olumlu Seyrediyor
Asya borsalarında haftanın ilk gününde Çin dışındaki piyasalar artıda. Çin’in attığı piyasayı destekleyici adımlar risk algısını törpüledi.
Çin Maliye Bakanı Lan Fo'an, hafta sonu yaptığı açıklamada, büyüme hedeflerine ulaşmak için "daha proaktif ve etkili politikalar" izleneceğini duyurdu. Çin Merkez Bankası (PBoC) da zorunlu karşılık oranlarında indirime gideceğini bildirdi.
Analistler, ABD ile ticaret anlaşmasına varılması durumunda Asya'da ekonomik aktivitenin ivme kazanabileceğine işaret etti.
Kapanışa doğru Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Güney Kore'de Kospi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng yüzde 0,2 artarken, Çin Şanghay Bileşik Endeksi yatay seyretti.
S&P, Türkiye’nin Kredi Notunu Korudu
Cuma günü Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 0,61 değer kaybıyla 9.432,55 puanda kapanış yaptı. VİOP’ta ise BIST 30 nisan vadeli kontrat, akşam seansında yüzde 0,3 düşerek 10.317,00 puandan işlem gördü.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), cuma akşamı Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu "BB-" seviyesinde, kısa vadeli notunu ise "B" seviyesinde koruduğunu duyurdu.
S&P ayrıca Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7, 2026’da ise yüzde 2,9 oranında büyümesini bekliyor.
Dolar/TL kuru cuma gününü yüzde 0,2 artışla 38,4270’ten tamamlarken, yeni haftaya yüzde 0,1’lik yükselişle 38,4490 seviyesinden başladı.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın İtalya’ya giderek İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi'ne başkanlık edecek. Savunma, havacılık, siber güvenlik, enerji ve altyapı gibi sektörlerde iş birliği fırsatlarının değerlendirileceği zirvede, üçüncü ülkelerde ortak yatırım imkanları da masaya yatırılacak.
Analistler, bugün yurt içinde veri akışının sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak Dallas Fed imalat sanayi endeksinin izleneceğini ifade etti.
Teknik olarak ise BIST 100 endeksinde 9.350 ve 9.250 puan seviyeleri destek, 9.500 ve 9.600 seviyeleri ise direnç olarak öne çıkıyor.