Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin yaptığı açıklamada, gümrük işlemlerine yönelik sonradan ve ikincil kontrol denetimleri sonucunda toplamda 2,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararının uygulandığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, firmaların geçmiş işlemlerinin titizlikle incelendiği ve eşya tesliminden sonra gümrük beyannamelerinin ikincil kontrol sürecinin kesintisiz sürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş, Türkiye'ye Olumlu Yansıyacak Petrol Fiyatlarındaki Düşüş, Türkiye'ye Olumlu Yansıyacak

İleri analitik teknolojilerle geliştirilen Sonradan Kontrol Puanlama Sistemi (SKPS) sayesinde, son üç yılda dış ticaret gerçekleştiren firmaların gümrük işlemlerinin detaylı analiz edildiği vurgulandı. Açıklamada, "sonradan kontrol denetimine" alınacak firmaların sistem tarafından onlarca risk kriteri doğrultusunda otomatik olarak skorlandığı ve bu doğrultuda denetim kapsamına alındığı ifade edildi.

Bununla birlikte, 18 bölge müdürlüğü bünyesindeki kontrol şubeleri aracılığıyla da son üç yıl içerisinde tescil edilen beyannamelerin ikincil kontrole tabi tutulduğu kaydedildi. Yapay zeka destekli sistemlerle taranan beyannameler arasından şüpheli görülenlerin detaylı incelemeye alındığı belirtildi.

"Devletimizin Gelir Kaybının Önüne Geçilmeye Devam Edilecek"

Açıklamada, gümrük ve dış ticaret mevzuatına tam uyum sağlanması, vergi gelirlerinin korunması ve usulsüz işlemlere karşı caydırıcılık oluşturulması hedefleri doğrultusunda, riskli işlemler ile şüpheli firmaların tespit edilerek gerekli yaptırımların uygulandığına dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Tüm bu çalışmalar ışığında, sonradan ve ikincil kontrol denetimleri neticesinde 2025'in ilk üç aylık döneminde sonradan kontrol kapsamında yaklaşık 600 milyon lira, ikincil kontrol kapsamında yaklaşık 2,3 milyar lira olmak üzere 2,9 milyar lira tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlenmiştir. Bu tutar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 218 artış göstermiştir. İkinci kontrol kapsamında ise 2 bin 578 firma tarafından tescil edilen 3 bin 826 beyannameye karar düzenlendi. Söz konusu inceleme ve denetim faaliyetleri kapsamında, usulsüz işlem tesisiyle haksız kazanç sağlayan firmalar tespit edilerek devletimizin gelir kaybının önüne geçilmeye devam edilecektir."

Bu kapsamlı denetimlerin, vergi kayıplarının önüne geçilmesi ve dış ticarette şeffaflık sağlanması adına önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

Kaynak: AA