Küresel piyasalar, ABD ve Japonya kaynaklı gelişmelerin etkisiyle dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. ABD'de açıklanan ekonomik verilerin güçlü gelmesi, şirketlerin beklenenin üzerinde karlılıklar açıklaması ve Japonya'da yaklaşan genel seçimlerin yaratacağı belirsizlik, yatırımcıları temkinli hale getiriyor. 

ABD ekonomisinde, güçlü karlılıklar ekonomik hareketliliğin sürdüğüne işaret ederken, bu durum ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyonu hedeflenen seviyeye çekme sürecinin uzayabileceği beklentisini artırıyor. Analistler, ülkede açıklanacak yeni makroekonomik verilerin yakından izleneceğini belirterek, güçlü ekonomik büyümenin Fed’in gevşeme hızını etkileyebileceğini öne sürüyor. 

İdeal Müşteri Profili Nedir? İdeal Müşteri Profili Nedir?

Ülkede işsizlik maaşı başvurularının geçen hafta 227 bine gerilemesi, beklentilerin altında kalarak iş gücü piyasasının dayanıklılığını koruduğunu gösteriyor. İşsizlik maaşı başvurularındaki bu düşüş, Fed’in agresif faiz indirimlerinden kaçınabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. 

ABD imalat sanayi PMI Ekim ayında 47,8 puana çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Hizmet sektörü PMI da ekimde 55,3’e yükseldi. Yeni konut satışları ise Eylül’de yüzde 4,1 artışla son beş ayın en yüksek seviyesi olan 738 bine ulaştı. 

Fed yetkilileri de dikkatle takip ediliyor. Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, enflasyondaki baskıların hafiflediğini ancak istenilen seviyeye henüz ulaşılmadığını belirtti. Hammack, “Enflasyonda olumlu gelişmeler var, fakat hedefe ulaştığımızı söylemek için henüz erken” dedi. 

Kurumsal şirketlerin bilançolarına bakıldığında Tesla, üçüncü çeyrekte üretim ve teslimatlarda artış bildirdi. CEO Elon Musk, önümüzdeki yıl araç satışlarında yüzde 30 artış beklediklerini açıkladı. Bu olumlu gelişmeler Tesla hisselerini yüzde 22 yükseltti. Ancak IBM’in gelirlerinin beklentilerin altında kalması, şirket hisselerinde yüzde 6’dan fazla düşüşe yol açtı. Boeing çalışanları ise dört yıllık maaş artışı teklifini kabul etmeyerek greve devam etme kararı aldı ve bu gelişme Boeing hisselerinde yüzde 1,2 kayba neden oldu. 

ABD başkanlık yarışında Donald Trump ve Kamala Harris arasındaki rekabet, siyasi belirsizliklerin artmasına sebep oluyor. Bu süreçte para piyasalarında Fed'in faiz indirim beklentileri fiyatlanmaya devam ederken, aralık ayında faiz indirimi yapılacağına yönelik öngörüler yüzde 72 seviyesinde bulunuyor. 

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, dünkü düşüşle yüzde 4,20 seviyesine gerilerken dolar endeksi yüzde 0,4 değer kaybetti ve 104,1’den işlem görüyor. Altının ons fiyatı, yüzde 0,8 artarak 2.736 dolara yükseldikten sonra, şu sıralarda 2.726 dolardan alıcı buluyor. Brent petrol ise 75,2 dolardan işlem görüyor. 

New York Borsası’nda Dow Jones endeksi dün yüzde 0,33 düşerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,76 yükseldi. Avrupa borsalarında ise makroekonomik verilerin resesyon endişelerini güçlendirdiği bir seyir hâkimdi. 

Avro Bölgesi’nde Ekim ayında hizmet sektörü PMI 51,2’ye düşerek son sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Almanya’da imalat PMI ise 42,6 puanla toparlanma sinyali verdi. Renault’nun yükselen talep ve güçlü bilançosu, şirket hisselerine yüzde 4,7 kazandırırken, Barclays’in beklentileri aşan üçüncü çeyrek bilançosu hisselerde yüzde 4’ten fazla artışa neden oldu. 

ECB’nin aralık ayında faiz indirimi yapmasına kesin gözüyle bakılırken, daha büyük bir indirim olasılığı da fiyatlamalarda yer buluyor. Avrupa’da, DAX 40 endeksi yüzde 0,34 yükselirken FTSE 100 endeksi yüzde 0,13 arttı. Asya’da Japonya dışındaki piyasalar pozitif bir görünüm sergilerken Japonya’da yapılacak genel seçimler piyasaların odağında. 

Japonya’da bugün açıklanan Tokyo TÜFE yıllık yüzde 1,8 artışla beklentileri karşıladı. Çin Merkez Bankası (PBoC) ise bir yıllık kredi faizini yüzde 2 seviyesinde sabit tuttu. 

Borsa İstanbul ise dünkü işlemlerde yüzde 1,81 artışla 8.872,85 puandan kapanış yaparken, Dolar/TL 34,2900 seviyesinde işlem görüyor. Bugün yurtiçinde kapasite kullanım oranı, Almanya'da iş dünyası güven endeksi, ABD'de dayanıklı mal siparişleri gibi veriler yakından izlenecek.

Kaynak: AA