Bazıları sadece birkaç metre uzunluğundadır, ancak bazıları kıtalar kadar geniştir! Zaman zaman dünyamız için ciddi tehditler oluşturabilecekleri haberlerine konu olurlar. Diğer zamanlarda ise büyüleyici görsel şölenlerin merkezinde yer alırlar. Evet, konuştuğumuz şey kuyruklu yıldızlardır. Ancak bu ilginç gök cisimleri hakkında bilmediğimiz pek çok şey var. Üstelik bazıları oldukça şaşırtıcıdır. İşte kuyruklu yıldızlarla ilgili muhtemelen duymadığınız bazı bilgiler...

Bir kuyruklu yıldızın çekirdeği buzuldan oluşur.

Ancak kuyruklu yıldızlar, bildiğimiz buzullarla karşılaştırılamazlar çünkü kuyruklu yıldızların çekirdekleri "donmuş su"dan oluşmamaktadır. Çekirdeklerinde genellikle süper soğuk metan, amonyak, karbondioksit, toz ve kayalar gibi maddeler bulunur.

Boyutları birkaç metreden kilometrelerce genişliğe kadar değişebilir. Güneş’e her yaklaştıklarında boyutları küçülür. En ünlü kuyruklu yıldızlardan biri olan Halley her 76 yılda bir Güneş Sistemi içerisine giriyor. Kuyruklu yıldızlar, üzerlerine düşen ışığın yalnızca yüzde 4’ünü yansıtır.

Çekirdeklerini oluşturan buzul tabakasının altında ne olduğu bilinmiyor. Çekirdeklerini çevreleyen toz ve gaz bulutuna “koma” ismi veriliyor.

Kuyruklu yıldızlar Güneş’e yaklaştıkça ısınır ve çekirdeklerindeki buzlar buharlaşmaya başlar.

 Bunun sonucunda serbest kalan gazlar, tozlarla birlikte çekirdeği sarar. Daha sonra Güneş ışınlarının etkisi ile bu gaz ve toz bulutu Güneş’ten uzağa doğru sürüklenir ve kuyruklu yıldızın kuyruğunu oluşturur.

Kuyruklu yıldızların kuyruğundaki toz, güneşten gelen ışığı yansıtır. Gökyüzünde hayli parlak görünmelerinin sebebi budur.

Bir gök cismine çarparak veya Güneş’in yer çekimi sebebiyle parçalanarak yok olabilirler.

Ayrıca kendisini oluşturan maddeleri kaybederek küçük kaya yığınlarına da dönüşebilirler. Yani yapısal özelliklerini yitirmeleri de kuyruklu yıldızların ölümüne neden olabilir.

Güneş Sistemi’nde 3000’den fazla kuyruklu yıldız olduğu düşünülüyor.

Google AB’ye 1,5 Milyar Euro Ödemekten Kurtuldu Google AB’ye 1,5 Milyar Euro Ödemekten Kurtuldu

Kuyruklu yıldızların iki kuyruğu vardır.

Koma ismi verilen gaz ve toz bulutunun morötesi radyasyonu ile iyonlaşması sonucunda “iyon kuyruğu” oluşur. İyon kuyruğuna kıyasla daha kolay bir şekilde gözlenebilen ilk kuyruğa ise “toz kuyruğu” adı verilir.

Muhabir: Handan Işıksal