Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) miktarsal sıkılaşma konusunda adımlar atarken, likidite fazlası 363,2 milyar TL'ye yükseldi. Peki likidite nedir? Likidite fazlası ekonomi için olumlu bir durum mu teşkil eder? Cevapları haberimizde.

Likidite Nedir?

Eğer bir menkul kıymet, değerini çok fazla kaybetmeden nakde çevrilebiliyorsa, söz konusu menkul kıymet likiditeye dönüşür. Yani her an nakde çevirebileceğiniz ve nakde çevirirken, talep eksikliği olmayan kolay alıcı bulan ürünler likit ürünler olarak bilinir.

İstanbul’da Gece Yarısı Korkutan Deprem: Silivri 3,7 ile Sarsıldı İstanbul’da Gece Yarısı Korkutan Deprem: Silivri 3,7 ile Sarsıldı

Paraya çevrilebilen tüm aktifler likidite olarak kabul edilir. Örneğin; şahsa ait ev, araba gibi gayrimenkuller ya da bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler, likit ürünler olabilir. 

Likidite fazlası nedir?

Bir ekonomide likiditenin fazla olması o ekonomide nakit fazlası olduğunun bir göstergesidir. Diğer bir deyişle nakit paranın çok olması o ülkede nakit işlemlerin fazla gerçekleştiğine işaret eder.

Likidite oranının düşük olduğu durumlarda ise, mevcut ekonomide nakit işlemlerden daha fazla vadeli işlemler vb. likidite oranı az olan işlemlerin gerçekleştiği görülür. Ekonominin dengesi açısından ise nakit miktarının yeterli düzeyde olması gerektiğinden ülkedeki likidite oranının her ekonominin finansal yapısına göre optimum seviyede olması daha uygundur.

Kaynak: Haber Merkezi