TİMEF tarafından Ordu’nun Ünye ilçesinde, ‘Medya’nın Deprem ve Afet Dili’ konulu çalıştay düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen çalıştaya akademisyenler, kentsel dönüşüm uzmanları ve Türkiye’nin farklı illerinden gelen gazeteciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel,  depremlerde ve diğer afet hallerinde medyanın kullandığı dile dikkati çekti.

Toplumları galeyana getirecek bilgi paylaşımından, kaostan başka bir sonucun çıkmayacağını söyleyen  Gürel bu çalıştayın, afet dilini düzeltmeye dönük yapıldığını söyledi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi İştiraki Orkent A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mimar Nihat Şen ise “6 Şubat depreminde 11 il olumsuz etkilendi ve yıkıcı hasarlar medyada geldi. Bu depremle birlikte özellikle sosyal medyada afete yönelik her konuda doğru ya da yanlış bilgilendirmeler yapıldığını gördük. Bu depremde vatandaşlarımızın yüzde 73’ünün depremle ilgili gelişmeleri sosyal medya üzerinden takip ettiklerini de görüyoruz. Afet esnasında toplumu yanıltıcı paylaşımların yapıldığı gerçeğinden hareketle bu yapının ve kullanılan dilin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği aşikardır” diye konuştu.

Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hamit Haluk Selim de çalıştayda yaptığı konuşmada televizyon kanallarında hayatında fay hattı dahi görmeyenlerin, konunun uzmanı olmayanların depremi ve sonuçlarını tartıştıklarını üzülerek izlediğini anlattı.

Prof. Dr. Selim, “Fayı arazide, yerinde takip etmek gerekiyor. Doğru olan, medya kuruluşlarının sahada olanlardan aldığı gerçekçi bilgileri takipçilerine aktarmalarıdır. Siz depremi soruyorsunuz onlar konuyu heyelana, sele, su baskınına, çığa veya tsunamiye çekiyorlar. Dolaysıyla bu tür isimleri haberlerinizin, programlarınızın dışına çıkartın” tavsiyesini yaptı.

Konuşmacılardan Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetim Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baz da afet ve acil durum yönetiminde medyanın rolüne değinerek, “Afetler öncesinde ve sonrasında ilgili kuruluşlar ile medya arasında doğrudan çalışma ilişkileri kurulmalı. Bilgilendirici, ve yönlendirici yayın faaliyetleri yapılmalı. Medya üzerinden bu faaliyetlerin toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılması sağlanmalı” önerilerinde bulundu.  

Konuşmacıların ardından söz alan gazeteci Celal Toprak da medyaya çok yüklenildiğini söyleyerek “Hiç birimiz masum değiliz” dedi.

Anastasiapolis Antik Kenti’nde Acele Kamulaştırma! Anastasiapolis Antik Kenti’nde Acele Kamulaştırma!

“Kentsel dönüşüm maalesef başımızın en büyük derdi” diyen Toprak, Yanlışları tekrarlamayalım. Doğru kentsel dönüşüm uygulamalarını desteklemeliyiz. Medyanın görevi yaşananları doğru olarak aktarmaktır. Medya reytingi yüksek tutmak isteyecektir. Bunu anlayabiliriz. Kamusal tarafımız da var. Kamu yararına olan işleri kesinlikle öne çıkarmalıyız. Medya kendi içinde yayınlarına dikkat etmeye çalışıyor. Yapmayanlar da var mı? Evet var.  Başta İstanbul’da kentsel dönüşümün hızlıca uygulanması gerekiyor. Doğru politikaları her zaman destekleriz ve haberini yaparız” ifadelerini kullandı.

Çalıştayın sonunda TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel tüm katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür etti. Ardından konuşmacılara plaketleri verildi. Çalıştay toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi