BETÜL DEMİR

Okul Döneminde Çocukları Hastalıklardan Korumanın Yolları Okul Döneminde Çocukları Hastalıklardan Korumanın Yolları

Mevsimsel olarak ayırdığımız ve çoğunlukla öyle kullanmaya dikkat ettiğimiz meyve ve sebzeler, mevsimleri dışında da yenildiğinde bize besin değeri kazandırır mı? Haydi gelin hep birlikte inceleyelim.

Meyve ve sebzelere baktığımız zaman besin değerlerini güneş, su ve topraktan aldığını görebiliriz. Peki bunlardan biri başka şekillerde sebzeye verilirse ne olur? Tabi ki besin değeri anlamında bir bozulma görülür. Eskiden her meyve ve sebze kendi mevsiminde tüketilirken şimdilerde seralar sayesinde bütün bir yıl tüketilebiliyor. Serada yetişen meyveler kendi mevsimlerinin yağmur suyunu alamadıkları için gerekli besinleri bünyelerinde bulunduramıyorlar. Bu durum aynı zamanda güneş etkisi ve toprak etkisinde de görülüyor. Örneğin ıspanak sebzesine bakıldığında, ıspanağın kışın kendi ortamında yetişmesi ile yazın bir sera da yetişmesi arasından C vitamini değeri üzerinden 3 kat fark vardır.

Aynı zamanda unutmamalıyız ki her mevsim bünyemiz farklı ihtiyaçlara gereksinim duyabiliyor. Kışın kullandığımız sebzeler yazın üretilince bizim vücudumuza besin değeri açısından bir şey katmayabiliyor. Bu yüzden doğanın uyguladığı kurallara karşı çıkmamak bünyemiz açısından faydalı olabiliyor.

Not: Meyve ve sebzeleri kendi mevsimlerinde alıp konserve veya dondurucuya atarak başka zamanda kullanmak besin değerinde bir azalma yapmamaktadır. Önemli olan meyve ve sebzeleri mevsiminde almaktır.

Hangi Meyve ve Sebze Hangi Mevsimde Yetişir

Ocak: Brüksel lahanası, pırasa, kereviz, greyfurt, kivi

Şubat: Pırasa, kırmızı turp, mandalina, muz, kereviz, pazı, brokoli

Mart: Pancar, limon, kuşkonmaz, turp, bakla

Nisan: Enginar, havuç, bezelye, çağla, bebek havucu

Mayıs: Çilek, patlıcan, domates, arpacık soğanı, erik, barbunya

Haziran: Enginar, taze patates, marul, taze fasulye, dolmalık biber

Temmuz: Kiraz, vişne, karpuz, kayısı, taze sarımsak, mısır, kavun

Ağustos: Mürdüm eriği, üzüm, bamya, dut, iç bakla

Eylül: Taze ceviz, taze fındık, bamya

Ekim: Armut, pırasa, karnabahar, nar

Kasım: Lahana, portakal, mandalina, ayva

Aralık: Kestane, balkabağı

Editör: Betül Demir