Bakan Memişoğlu’ndan ‘e-Nabız İle Verileriniz Güvende’ Açıklaması Bakan Memişoğlu’ndan ‘e-Nabız İle Verileriniz Güvende’ Açıklaması

Mizofoni, belirli seslere karşı duyulan aşırı rahatsızlık, öfke veya tahammül edememe hissi olarak tanımlanan bir durumdur. Mizofonik kişiler, genellikle normal bir şekilde algılanan seslerde bile aşırı bir tepki gösterirler. 

Bu sesler genellikle yemek yeme, çiğneme, yutma, tıklama, öksürme, diş gıcırdatma, yutkunma, burun çekme, parmak çıtlatma, sakız çiğneme, gibi kişiden kişiye göre değişebilen günlük yaşamın sıradan parçalarıdır.
Ancak mizofeniye sahip bireyler için bu sesler dayanılmaz hale gelmektedir. Bireyler, belirli seslere maruz kaldıklarında yoğun bir öfke, kaygı ve stres tepkisi gösterebiliyorlar.

Bu rahatsızlık, bir ses fobisi olarak da adlandırılabilir. Nedeni tam olarak bilinmese de nörolojik ve psikolojik bir bozukluk olarak değerlendirilen hastalığa beynin frontal lobundaki farklılıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir. 

Hastalar çevresel seslerden son derece rahatsız olduklarından, bir süre sonra sosyal hayattan uzaklaşmaya başlayıp yalnızlaşmaktadırlar. 

Hastalığın kesin olarak kanıtlanmış bir tedavisi bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalar tedaviye yönelik çalışmaların devam ettiğini göstermektedir.

 Hastalıkta özellikle psikolojik problemlerin ön plana çıktığı bilinmektedir. Bu nedenle psikiyatrik destek alınması tedavide başarı oranını artırmakta ve hastalığın altında yatan bazı durumların ortadan kalkmasına fayda sağlamaktadır. 

Muhabir: Ebrar Çelik