Üretim eskisi kadar canlı olmasa da mobilyanın kalbi olarak bilinen Siteler bölgesi, çeşitli kalite ve tasarımlara sahip marka ve işletmelerle hizmet vermeye devam ediyor. Daha öncesinde raylı makinelerin üreticiliğini yapan Rahim Canruh, oğulları ile farklı bir sektör olan masa-sandalye alanında kalite ve fark yaratmayı hedefliyor.
Üretimin Her Alanı Burada Yapılıyor
Sektörde 20 yıl boyunca raylı sistemlerin imalatçısı olarak hizmet verdikten sonra, henüz 3 yıl önce mobilya sektörüne girdiklerini ifade eden Canruh, ürettikleri masa ve sandalyelerin ray sistemlerinden boyasına ve kaynağına kadar her şeyin atölyelerinde yapıldığına dikkat çekti.
Piyasadaki diğer masalardan farkının kullandıkları ray sisteminin kalitesinin olduğunu aktaran Canruh, daha önceden raylı makinelerin imalatında çalışmalarının bu anlamda etkili olduğunu belirtti. Masa ve sandalyenin yanı sıra bahçe-balkon mobilyalarının üretimini yaptıklarını ekleyen Canruh, kalite ve estetiğe ayrıca önem verdiklerini aktardı.
Yurtiçi ve Yurtdışına Hizmet Sağlıyoruz
3 yıl önce masa-sandalye üreticiliğine başlayan Canruh, ilk başlarda parekende satış yaptıklarını, ardından ise toptan satışa geçtiklerini ve şuan ise hem parekende hem de toptan satış işlemini yürüttüklerini dile getirdi. Sitelerde metal, montaj ve ahşap atölyesi olmak üzere üç ayrı yerde hizmet verdiklerini aktaran Canruh, bu atölyeleri bir araya getirerek yeni bir konsept yaratmayı hedeflediklerini belirtti.
Raylı sistemler üzerine deneyimli olmaları nedeniyle, üretim esnasında olabilecek hataları önceden tahmin edebilmelerinin, olası sorunları çözmede yardımcı olduğunu kaydeden Canruh, piyasa iyi bir giriş yaptıklarını ve hem Türkiye’nin çeşitli yerlerine hem de yurtdışına satış yaptıklarını ifade etti.
Neredeyse Üretime Yetişemiyoruz
Son dönemlerde yaşanan ekonomik krizi nedeniyle fiyatların artmasının, kendi üretimlerini etkilemediğini belirten Canruh, genellikle mobilya mağazalarına iş yaptığını ve taleplerin çok yoğun olması nedeniyle neredeyse üretime yetişemediklerini ifade etti.
Çalışacak Eleman Bulmak Zorlaşıyor
5 kişi aileden olmak üzere toplam 17 çalışanla hizmet ettiklerini belirten Canruh, eleman bulmakta güçlük çektiklerini, zanaatkârlığın hâkim olduğu işlere yönelimin her geçen gün azaldığını aktararak şunları ekledi:
“Çalışmak isteyen kişilere burada yardımcı olarak, gerekli eğitimleri veriyoruz. Özellikle kadın işçilerle de çalışmak istiyoruz ancak onların çalışması için her işletmenin gerekli ve uygun koşulları taşıması gerektiğini düşünüyorum. Bu alanda gerekli çalışmaları yapmaya başladık. Kadınların daha disiplinli olduğu görüşündeyim ve kadınların bu tarz sektörlerde kendilerini daha fazla göstermesi gerektiğini düşünüyorum.”
Kalan Hiçbir Ürün Çöpe Gitmiyor
Canruh, “Genel anlamda sektör olarak geri dönüşümün öneminin farkındayız. Buradaki hiçbir şey çöpe gitmez. Kullanım artıklarını geri dönüşüme göndeririz ve böylelikle birçok firmanın da üretimini yaptığı anahtarlık ya da aydınlatma gibi alanlarda kullanılır.” dedi.