Satürn’ün Halkaları Kayboluyor: Artık Çıplak Gözle Görülemeyecek Satürn’ün Halkaları Kayboluyor: Artık Çıplak Gözle Görülemeyecek

NASA'nın Parker keşif aracı, Güneş’e ikinci kez 6,1 milyon km yaklaşarak 692 bin km/s hızla veri toplayıp rekor yakınlıkta uçuş gerçekleştirdi.

23’üncü Geçişte Rekor Kırıldı

NASA’nın Parker keşif aracı, 22 Mart’ta Güneş’e gerçekleştirdiği 23’üncü yakın geçişinde Güneş'e bugüne kadarki en yakın ikinci geçişini tamamladı.

Geçiş esnasında Parker, Güneş'e 6,1 milyon km yaklaşarak Aralık 2024’teki geçişinde ulaştığı rekor hızla aynı olup 692 bin kilometre/saat (430 bin mil/saat) hıza ulaştı.

Keşif Aracı Önemli Veriler Elde Etti

Tüm bilimsel cihazları aktif olan keşif aracı, Güneş’in dış atmosferi olan taç küreden önemli veriler topladı.

Güneş’e En Çok Yaklaşan İlk İnsan Yapımı Araç

NASA tarafından 2018’de fırlatılan Parker Güneş keşif aracının güneşe yakın geçişi, Güneş rüzgarı ve taç küredeki faaliyetlere dair daha önce elde edilemeyen ölçümler yapılmasına olanak tanırken Güneş’e en çok yaklaşan ve taç küreye giren ilk insan yapımı araç olma özelliği taşıyor.

Aşırı sıcak ve radyasyona karşı özel bir ısı kalkanıyla korunan keşif aracı, Dünya’daki uydular, astronotlar ve enerji şebekeleri üzerinde etkili olan uzay havasının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak.

Kaynak: DHA