Lütfiye KÜÇÜKEKEN'in 12 Ağustos 2023 tarihli yazısı: Nefes!

İnsan 40 gün açlığa,

İnsan 3 gün susuzluğa,

İnsan 3 dakika nefessiz kalmaya dayanabiliyor!

Nefes bu kadar önemli iken acaba tam anlamıyla DOĞRU NEFES alıyor muyuz?

Vücudumuz organlardan, organlarımız hücrelerden oluşuyor. Hücrelerin sağlıklı olması için enerjiye ihtiyaçları var ve bu enerji de oksijen ile karşılanıyor. O yüzden organ ve hücrelere yeterli oksijeni göndermemiz doğru ve yeterli nefes almamızla alakalıdır.

Nefes sadece organlarımızın, hücrelerimizin sağlıklı çalışması ile kalmayıp, zihin ve ruh sağlığı için de gereklidir. Doğru ve yeterli nefes kaygıyı azaltır, odaklanmayı sağlar, alt ve alt solunum yolları hastalıkları için de koruyucudur.

Doğru nefes derken diyafram kasımızın (kaburgalarımızın hemen altında bulunan kas) aktif kullanıldığı nefes alıp verme şeklidir.

Bizler sadece doğru bir şekilde diyafram nefesi aldığımız zaman organlarımıza yeterli oksijenle birlikte gerekli enerjiyi gönderebiliyoruz. Bu noktada doğru nefes almamız için ilk şart dik oturmak, omuzlar geride omurganın dümdüz olacağı pozisyonda ancak diyafram kası aktif çalışabilir. İkinci şart nefesi burnumuzdan almak. Bugünlerde herkes burnundan soluyor zaten! Burnumuz aldığımız havadaki zararlı maddeleri süzerek akciğerlere gönderiyor. Bazı insanların ağızdan nefes almasının da ne kadar yanlış olduğunu burada hatırlatmak isterim.

Bir uyarı da şimdiye kadar nefes üzerine dikkat etmediyseniz, kısa kısa ve göğüs kafesinden alıp veriyorsanız diyafram nefesi almaya başladığınızda vücuttaki oksijen-karbondioksit oranları değişeceği için baş dönmesi olabilir. Biraz mola verip su içerek nefes egzersizlerine devam edebilirsiniz. Doğru nefes alıp almadığımızı kontrol etmek için bir elimizi açıp göğüs kafesimizin üzerine diğer elimizi açıp karnımızın üzerine koyup nefes aldığımızda hangi elimizi koyduğumuz yer şişiyor bakabiliriz.

Eğer nefes aldığınızda karnınız şişiyorsa siz zaten diyafram nefesi alıyorsunuzdur. Göğüs kafesiniz şişiyorsa merak etmeyin nefes egzersizlerini yaptıkça doğru nefes aldığınızı göreceksiniz. Yeter ki biraz sabırla uygulamalara devam edin. Bu konuda bebekleri gözlemlerseniz doğduklarından itibaren 6 yaşına kadar doğru nefes alırlar. Ne oluyor da bize, doğru nefes almayı unutuyoruz? 

Nefes egzersizlerinde de birçok kullanılan teknik var;

*  Burundan alınıp, burundan verdiğimiz

*  Burundan alıp, ağızdan verdiğimiz

*  Burundan alıp bir miktar tutup, sonra burundan bıraktığımız

Nefes deyip geçmeyin! Kaç saniyede aldığımız, kaç saniyede bıraktığımız bile farklı farklı etkilere yol açıyor. Böyle bir bakış açısı ile yaklaşınca nefes, gerçekten önemli bir terapi.

Son olarak günün stresini azaltıp rahat uyuyacağınız bir nefes tekniğinden size bahsetmek istiyorum.

VAGUS NEFESİ; Her iki elimizin işaret ve orta parmaklarını birleştirip iki kulağımızın altındaki çukur bölgeye hafif bası uygulayarak burnumuzdan 4 saniye nefes alıyoruz, ağızdan 8 saniyede bu nefesi bırakıyoruz. Bu nefes egzersizini akşam yatmadan önce 10-15 kere yapıp uyuduğumuzda uykularımızın kalitesi artar.

Çünkü vagus, sinir sistemimizin merkezidir. Burayı aktifleştirerek yapacağınız nefes egzersizi de sizin stresinizi azaltıp, günün yorgunluğunu giderir. Zihninizi boşaltıp kaliteli bir şekilde uyuduğunuzda ertesi günün stresli ve zorlu koşullarına hazır ve zinde olarak uyanırsınız.

Düzelecek ve düzelteceğimiz o kadar çok şey var ki hayatımızda!

Kendimizden ve doğru nefes alarak başlayalım vakit geçirmeden!

Çünkü bu enerjiye ihtiyacımız çok olacak!

Kendimize, ailemize ve yakınlarımıza destek verebilmek için de güçlü olmak ve güçlü kalmak zorundayız!

Değişim başlıyor…