Şimşek, Yapay Zeka Mühendisliği bölümü hakkında önemli bilgiler verdi.  2022 yılında kurulan bu bölüm, şu an itibariyle 2. sınıfta olan öğrencilere 2 yıl sonra üniversitenin ilk yapay zeka mezunlarını verecek.

Programın sunumunda Şimşek, Yapay Zeka Mühendisliği'nin genel bölümlere göre öğrencilere daha spesifik bir eğitim alma ve mezun olduktan sonra tecrübeli birer profesyonel olma şansı sunduğunu vurguladı.

Yapay zeka konularına odaklanan bu bölüm, öğrencilere sektördeki artan talebe uygun bir şekilde yetişme fırsatı sağlıyor.

Şimşek ayrıca yapay zeka mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği arasındaki farkları açıkladı.

Yapay zeka mühendisliği, alana özgü derslerle donatılmış kapsamlı bir eğitim sunarken, genel bölümler öğrencilere bu alanda uzmanlaşma konusunda zorluklar yaşatabiliyor.

Yapay Zeka Tarihi ve Türkiye'nin Rolü

Doktor Öğretim Üyesi Murat Şimşek, yapay zeka tarihini ve Türkiye'nin bu alandaki öncülüğünü açıkladı Şimşek, yapay zekanın kökenlerinin, Alan Turing'in 1952'de sorduğu "Makineler düşünebilir mi?" sorusuyla başladığını ifade etti. Türk matematikçi Cahit Arf'ın 1959'da yaptığı konferansla Türkiye'nin bu alandaki önemli katkılarına vurgu yapan Şimşek, Türkiye'nin yapay zeka teknolojisine aktif bir katılımcı olarak yaklaştığını belirtti.

Makinelerin Düşünebilme Yetenekleri Üzerine Sistemli Bir Bakış

Şimşek, "Makineler düşünebilir mi?" sorusuna sistematik bir bakışla yaklaşılması gerektiğini belirterek, yapay zeka dünyasının dört önemli yetenek üzerinden değerlendirilmesini önerdi ve şunları kaydetti:

“İnsan benzeri düşünme, insan gibi hareket etme, rasyonel düşünme ve rasyonel davranma yetenekleri, makine düşüncesini değerlendirmek ve yapay zeka sistemlerini geliştirmek adına önemli bir çerçeve oluşturuyor.”

Yapay Zeka Uygulamalarının Yaygınlaşması ve Güvenlik Zorlukları

Murat Şimşek, yapay zeka uygulamalarının hızla yayılmasının toplum tarafından benimsenmesinin yanı sıra güvenlik zorluklarını da beraberinde getirdiğini belirtti. “ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerinin hızlı benimsenmesi, kullanıcıların yaşamlarını kolaylaştırırken dolandırıcılık faaliyetlerinde yeni taktiklere neden oluyor.” Diye konuşan Şimşek, bu noktada, teknolojinin güvenli ve etik bir şekilde kullanılmasının önemine vurgu yaptı.

Ay’da Volkanik Aktivite Olduğu Belirlendi Ay’da Volkanik Aktivite Olduğu Belirlendi

Yapay Zeka ve Robotlar: Endüstriyel Dönüşüm İzinde

Şimşek, yapay zeka ve robotik teknolojilerin birbirine entegre olduğunu ve bu entegrasyonun örneklerini paylaştı. Özellikle, BMW fabrikasının tamamen robotik bir süreçle çalıştığını ve yapay zekanın fabrika süreçlerini optimize ederek çalışan sayısını azalttığını örnek olarak verdi. Ayrıca, Boston Dynamics Şirketi'nin insansız sistemlere yönelik çalışmalarının da dikkat çekici olduğunu belirtti.

Muhabir: Sibel Bay