Toplumda en sık görülen psikolojik rahatsızlıkların başında gelen panik bozukluk ve panik atak, yoğun endişe ve korku durumudur.

Çocuklar Solunum Yolu Enfeksiyonlardan Nasıl Korunur? Çocuklar Solunum Yolu Enfeksiyonlardan Nasıl Korunur?

Panik atak geçiren kişiler o anda kalp krizi geçirdiği hissine kapılırlar. Vücutta bu belirtilerin benzer semptomlarına rastlanır. İlk başta kendisini hızlı kalp atışıyla belli ederken daha sonra göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılacakmış hissi, karın ağrısı, bulantı, terleme gibi belirtilerle kişiler hastanelerin acil bölümlerine başvururlar. Yapılan tetkiklerde fiziki bir problemle karşılaşılmaz. Ataklar, genellikle birkaç saat ile yarım saat arasında sürmektedir ancak daha uzun sürdüğü durumlar da vardır. Panik atak, birçok hastalığı düşündürebilir o yüzden öncesinde hastaya bütün fiziki  tetkiklerin yapılması daha sonra teşhis için hastanın bir ruh sağlığı uzmanına danışması gerekmektedir. 

Sigara ve Kafein Kullanımı, Panik Atağı Tetikliyor

Panik atağın oluşmasında geçmişte yaşanılan problemler, çevre faktörleri, yoğun stres, psikolojik travmalar, kronik hastalıklar sebep olurken bazı durumlarda hastalığın altında yatan herhangi bir sebep görülmeyebilir. Günümüzde yaygın bir şekilde tüketilen sigara, alkol ve aşırı kafein tüketiminin panik atağı tetiklediği üzerine de uzmanlar uyarılarda bulunuyor. 

Panik atak,  kaygı bozukluğu, devamlı stres durumu, olumsuz düşüncelere sahip olma, kalabalık ortamlarda bulunmak istememe gibi durumlara sebep olduğundan kişilerin hayatını büyük ölçüde olumsuz yönde etkiler. Bu sebeplerden dolayı tedavi olmak oldukça önemlidir. 
 

Muhabir: Furkan Erkan