Daniel Kahneman ve Amos Tversky'nin 1974 senesinde ortaya koyduğu bu psikolojik fenomen, tüketicilerin ilk karşılaşılacakları bilgilere göre değerlendirme yapmalarının ve karar vermelerinin nasıl etkilendiğini gösterir.
Örneğin bir ürünün başlangıç fiyatı yüksek gösterilir ve sonrasında ‘indirim’ vaadi ile konulan etiket fiyatı cazip gelerek tüketicileri o ürün veya hizmete yönlendirebilir. Yani söz konusu etki ilk verilen bilgi üzerinden hareketle açıklanır. Bu yaklaşıma göre, insanlar bir ürün veya hizmet ile ilgili aldıkları ilk verinin doğru olduğuna inanmaya daha yatkınlardır.
Demirleme etkisi yalnızca pazarlama yöntemleriyle sınırlı değildir. Çok farklı alanlarda bu psikolojik ilke üzerinden hareket edilerek insanlar etkilenmeye çalışılabilir. Fakat bu yöntemin ağırlıklı olarak pazarlama, reklam gibi alanlarda kullanıldığını söylemek de yanlış değildir. Demirleme etkisi üzerinden günümüzde de çeşitli pazarlama faaliyetleri ile potansiyel müşterilere ulaşılmak istenmektedir.
Demirleme etkisi, pazarlama ekipleri için mühim bir araçtır. İnsanların algılarını ve kararlarını etkileyerek, satın almalarını yönlendirmekte güçlü bir rol oynar. Bu nedenle de çoğu zaman işin profesyonelleri tarafından incelikle kullanılır.