Her birey radyasyona harici veya dâhili yollarla mutlaka maruz kalır.
Radyasyona sürekli olarak maruz kalmak sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Aşırı maruziyet canlı doku ve organlara zarar verebilmektedir.
Günümüze kadar radyasyonun insan sağlığına etkileri üzerine birçok çalışma yapıldı. Yapılan bazı araştırmalar nükleer tesislerin normal çalışma durumlarında bile çevrede yaşayan insanların sağlığını olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
2002 yılında Alman’ya da yürütülen bir çalışmadaki bulgularda, nükleer santrallerinin yakınında ikamet eden çocukların lösemi gelişme hızı 2,2 kat fazla çıktı.
Radyoaktif maddeler vücuttaki tüm organları etkiliyor. Radyasyonun geç etkileri ise seneler sonra ikincil kanserler olarak ortaya çıkıyor.
Bazı bilim insanları bu konu üzerine, radyo frekanslarından yayılan radyasyonun tümör oluşumunu ve gebelikte düşüklere neden olabileceğini belirtiyor.
Günlük hayatımızda kullandığımız birçok kaynak radyasyon yayıyor. Bunlar;
Akıllı Cihazlar
Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar elektromanyetik radyasyon yayarak çalışırlar.
Bu cihazları uzun süre kullanmak, kullanıcıların bu radyasyona maruz kalmasına neden olabilir.
ABD Kanser Topluluğu'nun (ACS) internet sitesinde yer alan uyarıya göre, cep telefonları beyin tümörü ve boyun ile baş bölgesinde diğer tümörlerin gelişme riskini artırabilir.
Wİ-Fİ
Hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıran internete kablosuz olarak bağlanma olanağı sağlayan Wİ-Fİ elektromanyetik radyasyon yayarak çalışıyor.
Araştırmacılar, 4G radyasyonunun etkilerine bakarken, MRI teknolojisi ile inceledikleri katılımcıların beyinlerinde bazı bölgelerde aktivitelerin azaldığını gözlemledi.
Tekrarlanan bazı Wi-Fi çalışmaları, Wi-Fi’ın oksidatif stres, sperm hasarı, programlanmış hücre ölümü, hücresel DNA hasarı, endokrin değişiklikler ve aşırı kalsiyum yüklenmesi gibi etkileri içeren nöropsikiyatrik yan etkilerini de ortaya çıkarttı.
Mikrodalga Fırınlar
Yoğun bir yaşamın içinde pratik yöntemler arayan bireyler yemekleri kısa sürede ve zahmetsiz ısıtmanın yolunu mikrodalga fırınlarda bulmuşlardır.
Mikrodalga fırın, besindeki su moleküllerini yüksek bir frekansta titreştirerek ısıtmak için özel olarak belirlenmiş radyo dalgalarını kullanır.
Günümüzde mikrodalga fırınların zararlı olduğu düşünülse de şu ana kadar yapılan araştırmalarda mutfak ürünlerinden sızan radyasyonun insan hayatını için tehlike yaratmadığı tespit edilmiş.
Mikrodalga fırınlardan yayılan radyo frekans dalgaları, vücuttaki dokuları ısıtacak kadar yüksek ama iyonlaştırıcı olmayan radyasyon yaydıklarından DNA hücrelerine hasar verecek kadar enerji taşımıyor.