Şekerli yiyeceklerin veya içeceklerin tüketimi ardından susuzluk hissi birçok insanın karşılaştığı bir durumdur. Bu durumu yaratan nedeni anlamak, bilinçli tüketim için fayda sağlamaktadır. Şekerli gıdalar tükettikten sonra hissedilen su içme isteği, aslında beynin bir savunma mekanizmasıdır.
Yapılan araştırmalar şekerin susuzluk hissi yaratmasının temel nedeninin vücuttaki osmoz denge mekanizmasıyla ilgili olduğunu gösteriyor. Şeker hücrelerdeki suyu emiyor ve su kaybeden hücreler beyne sinyaller gönderiyor. Beyni uyaran hormonun görevi, hücrelerde meydana gelebilecek dehidrasyonu yani vücudun aşırı sıvı kaybetmesini önlemek olarak tanımlanıyor. Aynı zamanda sıcak hava koşullarında veya yoğun fiziksel aktivitelerin ardından şekerli içecek tüketimi, dehidrasyon riskini artırabiliyor.
Sağlıklı bir su tüketimiyle birlikte, eklenmiş şeker içeren ürünlerden kaçınmanın ve günlük şeker tüketim miktarını kontrol altında tutmanın, genel sağlığı korumak açısından oldukça önemli olduğu da uzmanlar tarafından vurgulanıyor.