Resmi Gazete'de yayımlanan listelere göre, aynı ayda 1 firmaya hariçte işleme izin belgesi verilirken, 81 firma için yurt içi satış ve teslim belgesi düzenlendi.

Ayrıca, firmaların talepleri doğrultusunda 35 dahilde işleme izin belgesi iptal edildi.

Ticaret Bakanlığı'nın, dahilde işleme, yurt içi satış ve teslim, hariçte işleme ve iptal edilen belgelerle ilgili düzenlemeleri, her ay düzenli olarak Resmi Gazete'de yayımlanıyor.

Dahilde işleme rejimi, ithal edilen hammaddelerin Türkiye'de işlenip katma değerli ürünler haline getirilmesi ve bu ürünlerin ihraç edilmesine olanak tanıyor. Bu kapsamda verilen izin belgeleri, firmaların üretim süreçlerinde önemli bir rol oynuyor.

Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Nedir?

Dahilde İşleme Rejimi (DİR), ihracatı teşvik eden bir sistem olup, ihracat yapan firmaların üretiminde kullanılacak hammaddelerin ithalatında vergi muafiyeti sağlamaktadır. Bu rejim, yurt içinde temin edilemeyen ya da maliyeti yüksek hammaddelerin, gümrük vergisi ödenmeden ithal edilmesine olanak tanır, böylelikle üretim maliyetlerini düşürerek ihracatı artırmayı hedefler.

DİR'nin Amaçları ve Avantajları

DİR, Türkiye'de üretimi olmayan veya yetersiz olan malzemelerin ithalatında gümrük vergisi, KDV, ÖTV gibi yükümlülüklerden muafiyet sağlamaktadır. Bu sayede ihracat ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırılır ve ihraç pazarları geliştirilir.

DİR'nin Başlıca Avantajları:

Gümrük vergisi, KDV, ÖTV ve diğer vergi muafiyetleri

KKDF ve diğer vergisel istisnalar

Odeabank'tan 10 Bin TL'ye Kadar Nakit Ödül Fırsatı! Odeabank'tan 10 Bin TL'ye Kadar Nakit Ödül Fırsatı!

Yurt içi alımda KDV tecil-terkin sistemi

İthalat vergilerinde teminat indirimi

İhracat yapmak isteyen firmalar, DİR kapsamında ithalat yaparken çeşitli teşviklerden faydalanabilirler. Bunun için basit işlemler için gümrük idaresine, kapsamlı işlemler için Ticaret Bakanlığı'na başvurarak "Dahilde İşleme İzin Belgesi" almalıdırlar.

Kaynak: AA